Parkbos bij Kasteel Eerde klaar voor wandelaar

1 april 2016 Nieuws

Parkbos bij Kasteel Eerde klaar voor wandelaar

Samen met buren en vrijwilligers heeft Natuurmonumenten het opnieuw ingeplante deel van het parkbos voor kasteel Eerde feestelijk heropend. Dat gebeurde op 1 april door middel van een gezamenlijke wandeling onder leiding van projectleider Niek Nieuwenhuis en tuinbaas Maarten Vos. Ook vertegenwoordigers van de subsidiënten van het herstelproject liepen mee. Vanaf nu zijn bezoekers van harte welkom om te wandelen over de nieuw aangelegde paden en zo het oorspronkelijke tuinontwerp met zijn talloze zichtlijnen te bekijken.

Trots
Beheerder Marike van der Paauw is trots op het resultaat: “Het is bijzonder om te bedenken dat het er hier in de 18e eeuw ook ongeveer zo moet hebben uitgezien. Eerde is echt een soort levend museum.” Sinds februari is er hard gewerkt in het parkbosvak dat vanaf de Hammerweg gezien rechts voor het kasteel ligt. Aanleiding was het feit dat een deel van de oude eiken ter plekke zo erg aan het aftakelen was, dat ingrijpen noodzakelijk werd. Natuurmonumenten besloot van de gelegenheid gebruik te maken om het historische ontwerp in ere te herstellen. Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de gemeente Ommen en de provincie Overijssel maakten dat mogelijk.

Dobbelsteen
De ruim 500 nieuwe eiken zijn geplant in het zogenaamde Quinconceverband, dat in de 18e eeuw in de mode was. De naam verwijst naar het plantpatroon in de vorm van de vijf op een dobbelsteen. Bij latere toepassingen van deze stijl werd de middelste boom weggelaten, zoals ook hier op Eerde. Maar de naam Quinconce bleef in gebruik. In het vierkante parkbosvak voor kasteel Eerde staan de bomen nu weer strak in het gelid. Via de kruislings aangelegde paden loop je naar de vijver in het midden, terwijl de zichtlijnen om je heen steeds veranderen. Vrijwilligers hebben de bankjes in de omgeving opnieuw in de lak gezet. Projectleider Niek Nieuwenhuis kijkt tevreden terug op het werk: “Alles is prachtig volgens planning verlopen, zonder veel overlast voor de omgeving.” Het parkbos van Eerde is klaar voor de wandelaar.

parkbos eerde 1

parkbos eerde 2

parkbos eerde 8

parkbos eerde 7

parkbos eerde 6

parkbos eerde 5

parkbos eerde 4

parkbos eerde 3