Wethouder Janssen reikte eerste IkPas polsbandjes uit

27 februari 2017 Nieuws

IkPas

De gemeente Hardenberg heeft zich begin 2016 aangesloten bij IkPas in het kader van het alcoholmatigingsbeleid. In 2016 hebben voor het eerst deelnemers aan IkPas een afspraak met zichzelf om een periode van 30 of 40 dagen helemaal geen alcohol te drinken. Op die manier hebben zij de gewoonte doorbroken om alcohol te drinken. Ook nu weer gaf de gemeente het sein om de actie te starten. Wethouder Jannes Janssen deed dat door de eerste polsbandjes uit te reiken aan deelnemende ondernemers. Pieter Kampman van De Haere en John Wessels van Marquant Advocaten namen ze in ontvangst. Uiteraard werd er geklonken op een hernieuwd succes van deze jaarlijkse actie. Wel te verstaan met een 0 % fruitdrankje. Binnenkort geeft de gemeente meer informatie over het verkrijgen van de herkenbare polsbandjes.

Waarom ? 

IkPas is een uitdaging voor jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Veel eerdere deelnemers gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen waarbij het vanzelfsprekend was dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol dronken. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode werden ze bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken, doorbraken ze vastgeroeste patronen en was alcohol niet meer vanzelfsprekend. En voelden zich daar lekker bij. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren tijdens IkPas: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Wat is IkPas?

IkPas is dè beweging in Nederland voor tijdelijk geen alcohol drinken. Bijna elk land heeft wel een soortgelijke actie: denk aan Dry January in Engeland en OcSober in Australie. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe periode en de uitdaging met jezelf aangaan.

Wanneer?

De 40 dagen actie loopt in Nederland traditioneel van Aswoensdag tot en met Palmzondag, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 1 maart 2017 tot en met zondag 9 april 2017. De 30 dagen actie beslaat bijna een maand en begint altijd op 1 maart, de start valt in 2017 dus samen met de start van de 40 dagen actie. De laatste dag is dan donderdag 30 maart.