Werkbezoek staatssecretaris Jetta Klijnsma aan basisschool in Balkbrug

10 februari 2017 Nieuws

Werkbezoek staatssecretaris Jetta Klijnsma aan basisschool in Balkbrug.

 Het kabinet heeft in september 2016 besloten jaarlijks 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen aan gemeenten om kinderen uit gezinnen met een kleine beurs mee te laten doen. Op school, met sport, cultureel en sociaal. Om lokaal te zien en te ervaren hoe dit extra budget ingezet wordt, bracht staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid rond de middag een werkbezoek aan de Openbare Daltonschool Prinses Margriet in Balkbrug (gemeente Hardenberg).

 Samen met de leerkrachten van de basisschool ontvingen wethouder René de Vent (gemeente Hardenberg) en wethouder Ko Scheele (gemeente Ommen) de staatssecretaris. De gemeente Hardenberg en de gemeente Ommen zetten dit extra budget van het kabinet onder andere in om kinderen op basisscholen en in het voortgezet en speciaal onderwijs voor te lichten over het omgaan met geld. Deze voorlichting wordt verzorgd door ervaringsdeskundigen, mensen die zelf met schulden of in armoede hebben geleefd. De voorlichting gebeurt in samenwerking met Raad & Recht en Eurowijzer.

Daarnaast worden ook ouders voorgelicht over de financiële educatie aan hun kinderen. De ervaring van eerdere ouderavonden georganiseerd door Raad & Recht en EuroWijzer is dat ouders door deze avonden ook zelf eerder ondersteuning vragen bij het regelen van de eigen financiën. Hierdoor kunnen grotere problemen voorkomen worden. Gemeente Hardenberg gaat ook aan de slag met Mobility Mentoring, een beproefde Amerikaanse methode om stress door schulden in het gezin aan te pakken. Wethouder René de Vent informeert de staatssecretaris over de inzet van deze methode.

Tijdens het werkbezoek van de staatssecretaris gebruikte het gezelschap eerst de lunch waarna ervaringsdeskundige Ellen Walhout met een spel voorlichting gaf aan de leerlingen van de Openbare Daltonschool Prinses Margriet in Balkbrug over het leven met een kleine beurs.