Week van de Techniek 2017 afgesloten met een afwasborstelrace

Week van de Techniek 2017 afgesloten met een afwasborstelrace.

De voorbije week vond voor de  8ste  keer de Week van de Techniek plaats. Meer dan 1100 leerlingen uit groep 7 van de basisschool en 150 leerlingen uit het voorgezet onderwijs van scholen in de gemeenten Hardenberg en Ommen maakten tijdens deze week kennis met techniek in de praktijk. Er vonden veel activiteiten plaats.

Immers: het is belangrijk om techniek een plek te geven in het onderwijs. Dit kan alleen door leerlingen kennis te laten maken met techniek in de praktijk. Helaas kunnen veel techniekactiviteiten niet op school uitgevoerd worden. Maar juist het zien, voelen en ruiken in de praktijk maakt techniek extra interessant. Pas dan komen de leerlingen er achter hoe deze producten worden gemaakt. Ook daarom is de Week van de Techniek belangrijk.

Ongeveer 1100 leerlingen uit groep 7 brengen in de Week van de Techniek ook een bezoek aan één van de bijna 40 deelnemende bedrijven.  Binnen deze bedrijven konden de basisschoolleerlingen de techniek in de praktijk zien en gingen ze ook zelf aan de slag. Ze maakten een technisch werkstuk wat ze aan het eind van het programma mee naar huis mochten nemen.

Afwasborstelrace.

Voorafgaand aan de Week van de Techniek hebben de deelnemende scholen een opdracht gekregen: de scholen gaan aan de slag afwasborstelrobot. Tijdens de sluiting van de Week van de Techniek konden de afwasborstelrobots tegen elkaar strijden in een spannende race. Het snelste en mooiste ontwerp werd beloond met een prijs. De prijzen waren voor:  

  • Snelste race: kbs De Langewieke – Dedemsvaart
  • Innovatiefste model: cbs De Bloemenhof – Hardenberg
  • Creatiefste uitvoering: cbs Rheezerveen – Rheerzerveen

In samenwerking met het Alfa College gingen ongeveer 150 leerlingen van verschillende VO-scholen uit de regio op bezoek bijeen 25-tal  bedrijven in de gemeenten Hardenberg, Ommen en Coevorden. Met als doel om uit te vinden waar hun interesse ligt en om ze te helpen bij hun verdere beroepskeuze. De leerlingen  hebben allemaal twee bedrijven gekozen uit twee verschillende branches. In  kleine groepjes kregen zij informatie en een rondleiding bij de betreffende bedrijven. Ter voorbereiding op dit bezoek hadden de leerlingen informatie vergaard vragen opgesteld over en aan de te bezoeken bedrijven.

 Inloopbijeenkomst Wetenschap en Techniek.

Wetenschap & Technologiemarkt. 

Pabo Emmen, dé Wetenschap & Technologie Pabo, organiseerde in samenwerking met het Alfa-college Hardenberg  en RTC 2020 op woensdag 29 maart  de inloopmarkt Wetenschap & Technologie.  Studenten vanuit de profilering Wetenschap & Technologie gaven demonstraties. Ook tal  bedrijven gaven demonstraties en er waren diverse activiteiten.  Groepsleerkrachten van het Basisonderwijs waren uitgenodigd om deel te nemen aan diverse workshops. Zij konden lesideeën op doen en  experimenteren met ledlampjes tot droogijs.

Sluiting.

Op vrijdagmiddag vond de sluiting plaats van de Week van de Techniek bij het RTC Hardenberg. Tijdens deze middag wordt niet alleen de Week van de Techniek 2017 feestelijk afgesloten, ook kunnen de genodigden kennismaken met alle afdelingen van het RTC en presenteerden zich een aantal technische bedrijven.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone