‘Mijn Waterfabriek’ wint D66 Vechtdal duurzaamheidsprijs 2017

2 maart 2017 Nieuws

Mijn Waterfabriek’ wint D66 Vechtdal duurzaamheidsprijs 2017.

Mijn Waterfabriek uit Hardenberg heeft de D66 Vechtdal duurzaamheidsprijs 2017, de zogeheten Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs, gewonnen. Het bedrijf was één van de drie genomineerden die na een voorselectie overbleef. Directeur Johan Bel van Mijn Waterfabriek ontving de prijs uit handen van de D66 kandidaat Tweede Kamerleden Matthijs Sienot (Utrecht) en Bert Terlouw (Raalte). Mijn Waterfabriek voorziet in innoverende systemen voor waterbesparing, infiltratie, gebruik regenwater en voor het hergebruik van grijs water en afvalwater.

Mijn Waterfabriek kwam samen met Noggus & Noggus Ommen/Dalfsen en Iclean uit Ommen vanuit de longlist naar voren. Een driehoofdige jury, onder voorzitterschap van Mirjam Dijsselhof (steunfractie D66 Dalfsen) motiveert de keus voor de winnaar: ‘Omdat we goede kandidaten hadden, hebben we een nationaal en internationaal thema centraal gesteld: water. Water als noodzaak voor leven, als voorwaarde voor veel economische activiteit, maar ook water als veroorzaker van ellende.’ Twee genomineerden, Iclean en Mijn Waterfariek, erkennen beiden het belang van water in hun bedrijfsfilosofie. ‘Uiteindelijk is de keus gevallen op de organisatie die zich op de breedste doelgroep richt, Mijn Waterfabriek.’

Gevraagd naar wat directeur Johan Bel voor Mijn Waterfabriek nou graag van de politiek en de aanwezige D66 kandidaten voor de Tweede Kamer zou willen, antwoordde hij helder: ‘Wetgeving is gemaakt op basis van wat er nu is. Ik loop daar steeds weer tegenaan met onze vernieuwende technologie. Het ontwikkelen van een duurzame, circulaire economie vraagt om visie en aanpassing van die wetgeving. Alhoewel dat in Nederland nog niet zo lijkt, want als wij de kraan open draaien is daar water, heeft dit onderwerp door de zeker niet onuitputbare grondstoffen, een hoge maatschappelijke urgentie.’

Voor de nominaties van de duurzaamheidsprijs hanteert D66 Vechtdal (de samenwerking van D66 leden uit de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen) een aantal criteria waar genomineerden voor de prijs aan moeten voldoen. Daarbij worden zowel bedrijfsvoering als ook het product onder de loep gelegd. Bij bedrijfsvoering wordt gekeken naar onder meer goed werkgeverschap, eerlijk zaken doen, inzichtelijkheid van herkomst grondstoffen en naar een positieve bijdrage aan de lokale economie en bedrijvigheid door het bedrijf. Bij de producten wordt gekeken naar de voetafdruk (milieu-efficiënt, gerecycled), naar het gebruik van duurzame energie, een klimaat neutrale productie, de kringloop van een product (cradle to cradle, niet toxisch, restafvalbeperking) en in hoeverre een product bijdraagt aan bewustwording van milieu en duurzaamheid.   

De Duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal wordt periodiek uitgereikt. De naamgeefster van de prijs, Antoinette Stegeman-Drijber was prominent en actief D66-er in Ommen. Ze zette zich, onder meer als lid van de gemeenteraad, in voor duurzaamheid. Mede op haar initiatief werd eerder al een periodieke Milieuprijs uitgereikt door D66 Ommen. Helaas is Antoinette in december 2013 veel te vroeg overleden. Haar werk voor Ommen en haar inzet voor het milieu verdienen een blijvende herinnering. Daarom is de duurzaamheidsprijs van het in 2014 opgerichte D66 Vechtdal sindsdien naar haar vernoemd.

Op uitnodiging van D66 Vechtdal wordt per uitreiking een uniek kunstwerk vervaardigd waarin het Vechtdal met het begrip duurzaamheid verbonden wordt. De prijs is gemaakt door Thea Dijkema, van Atelier Witharen.

tekst en foto D66 Vechtdal