Heileuver graskaas aangesneden in Ommen en Hardenberg

In het voorjaar kijken in het Vechtdal niet alleen de koeien reikhalzend uit naar de frisse groene weide maar ook de consument. Voorjaar betekent immers graskaas. Vers gras bevat caroteen en dat geeft aan de melk een vollere, romige en gelere kleur en dat proef je meteen. Vijf weken nadat de koeien voor het eerst buiten zijn, vieren ze op kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte dan ook een klein feestje: ‘het graskaasfeest’. Voorjaarszon, koeien in de wei en een goed humeur van de kaasboer daar en je weet dat de graskaas er aan komt, zo is het motto bij Heileuver.
De melk wordt verwerkt tot naturel- of kruidenkazen. Een groot deel wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht. Verder gaat er onder andere veel kaas naar de Boerderijwinkel in Ommen en  de Baander streekproductenwinkel in Hardenberg. Op tal van menukaarten in de regio en ver daar buiten prijkt Heileuverkaas en veel collega-boeren en delicatessenzaken brengen de Heileuverkaas aan de man.

In de Boerderijwinkel in Ommen werd de eerste graskaas aangesneden door oma Willems. Uiteraard was Natuurlijk Ommen daarbij aanwezig. Marjolijn Rhee, met Fortega initiatiefneemster van die website, maakte de foto en zond die naar Vechtdal Dichtbij, waarvoor dank. Want in Ommen startte in 2004 een kleine groep boeren met eigen kapitaal, eigen arbeid en eigen producten naar eigen inzicht. Het uitgangspunt: ‘Direct van het land naar de klant. Dat moet de consument aanspreken.’ De samenwerkingsvorm is een vennootschap onder firma, bestaande uit 11 boeren, die tevens producenten zijn. Tot op vandaag staan ze open voor nieuwe producten, zodat ons aanbod steeds breder wordt.

graskaas ommen web

In de historische stadsboerderij van Hardenberg bundelen een aantal voedselproducenten uit de omgeving hun krachten, ideeën, kennis om hun streekproducten  aan de man te brengen. In de Baander dus, pakte Marinka Veurink, de schoondochter van de familie Veurink, het grote kaasmes om samen de eerste Heileuver graskaas in Hardenberg aan te snijden. De aanwezigen daar werden direct daarna getrakteerd op een vers sneetje boerenbrood met roomboter met vers gesneden graskaas.  Alles uit eigen winkel en dus producten uit de streek.

graskaas 1

graskaas 3

graskaas 4

graskaas 5

graskaas 6

graskaas 7