Trotse Rheezer bistro: zilveren schaal!

24 november 2015 Nieuws

Proficiat trotse Rheezer Bistro met opnieuw deze Zilveren Schaal award! Proficiat Margé en Enrico en alle medewerkers.

Lekker Landschap reikte op 18 november voor de tweede maal Gouden en Zilveren Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuur in het hart van onze samenleving en natuurbeleving als dagelijkse kost. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap.

De jury bestond uit: Culinair publicist Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Culinair proever Ad Wijgerde (iens-Meesterproever), Natuurbeheerder Harry Boeschoten (Programmadirecteur Groene Metropool Staatsbosbeheer), Voedselkenner Guus Thijssen (bestuurslid Youth Food Movement), Wildplukker Michiel Bussink, Landschap- en cultuurhistoricus Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis RUG). Voorzitter was Hindrik-Jan Knot (Stichting wAarde)

margot hans 2 margot hans1 1

Bij wildpluk-ingrediënten gaat het onder meer om noten, bessen, vruchten, planten, zaden, granen, paddenstoelen, dieren. Eigenlijk alles wat uit de natuur geoogst kan worden en niet is gekweekt of gefokt. Uiteraard moeten de ingrediënten zijn geoogst op verantwoorde en duurzame wijze met respect voor al wat leeft en met respect voor wet- en regelgeving. Ook bij vlees en vis kan sprake zijn van oogsten uit de natuur. Bij vlees denken we bijvoorbeeld aan wild dat speciaal voor het restaurant is geschoten door de lokale jager, of aan ‘wildernisvlees’ en ‘natuurvlees’ uit dichtbijgelegen uiterwaarden of natuurgebieden.