Timmerman/kunstenaar Bert Ruinemans exposeert in gemeentehuis

Timmerman/kunstenaar Bert Ruinemans exposeert in gemeentehuis.

Wethouder René de Vent introduceerde vrijdagmiddag Bert Ruinemans die in dit derde kwartaal zijn schilderkunst mag laten zien in het restaurant van het gemeentehuis in Hardenberg. Het was daarna de schilder zelf die de expositie een start gaf door een schilderwerk te onthullen dat hij speciaal van de aanwezige Klaas Haasjes geschilderd had. Waarom dan ? Bert werkt immers als timmerman voor van Wijnen Zwolle BV en Klaas is daar de commercieel manager. Met het portret waarop Klaas is te zien met een vechtdallogo op zijn rever wil Bert zijn wens laten zien dat het bouwbedrijf zich ook in dat Vechtdal zal gaan ontplooien. 

Bert Ruinemans werd geboren in Nieuwleusen en groeide daar ook op. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw en twee dochters in Dedemsvaart. Als kind tekende Bert al graag; veel van zijn schoolschriften staan vol stripfiguren. Zo’n zeven jaar geleden begon hij met schilderen. Zijn echtgenote kocht voor haar winkel in curiosa de inboedel op van een bekende kunstschilder. Het kistje met olieverf dat daarbij hoorde bracht Bert op het idee te gaan schilderen.

In eerste instantie deed hij dat gewoon thuis, later volgde hij lessen en masterclasses bij Galerie Korpershoek in Nieuwleusen. Hier leerde hij veel; het opbouwen van de achtergrond en de techniek van het mengen op doek, maar ook het schilderen van menselijke huid en het creëren van dieptes kwamen aan de orde. 

Enthousiasme.
Bert exposeerde bij Grand Café Jipp in Ommen, bij Galerie Korpershoek in Nieuwleusen en stond op verschillende kunstmarkten. Door de vele positieve reacties die hij op zijn werk heeft gekregen, is zijn enthousiasme voor het schilderen nog meer toegenomen.

De eerste prijs die hij in 2014 tijdens de Week van de Amateurkunst van het Vechtdal met zijn werk heeft behaald, heeft hem gestimuleerd om nog eens extra om door te gaan met schilderen. Hij gaf ook zelf schilderlessen in de Makelij in Dedemsvaart. Iets wat hij heel erg leuk vond om te doen, helaas heeft hij hier momenteel vanwege zijn werk in het westen van het land, geen tijd meer voor.

Realistische portretten.
Bert schildert het liefst realistische portretten in een romantische sfeer. Thema’s als emotie, klassieke sfeer, stijl en verfijnde stoffen zijn daarbij favoriet. Daarnaast schildert Bert ook graag dieren.

Inspiratie haalt hij uit het dagelijkse leven, gebeurtenissen, social media en zijn eigen gevoel. Het belangrijkste voor Bert is dat een schilderij emotie oproept, iets doet met de toeschouwer. Hij hoopt dan ook dat de bezoekers van de tentoonstelling worden geraakt door zijn werk.

De werken in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis in Hardenberg zijn te zien tot en met woensdag 27 september.

Lokale kunstenaars. 
In 2013 deed de gemeente Hardenberg de oproep aan lokale kunstenaars om zich in te schrijven voor een expositie in het gemeentehuis. Op deze oproep zijn meer dan twintig reacties gekomen. De kunstwerken hangen in het bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte van het gemeentehuis is voor iedereen toegankelijk. De expositie duurt steeds ongeveer drie maanden. De kunstcommissie beoordeelt de expositieaanvragen. Hierbij streeft de commissie naar kwaliteit en diversiteit.