Stichting Vechtdalkunsten wint de Cultuurprijs Ommen 2016

Stichting Vechtdalkunsten wint de Cultuurprijs Ommen 2016

Stichting Vechtdalkunsten ontving op vrijdag avond 3 juni de Cultuurprijs uit handen van wethouder Ko Scheele. Met de Cultuurprijs toont de gemeente Ommen haar waardering voor individuele personen of organisaties die zich inspannen en/of opvallen ten behoeve van het culturele leven in Ommen. Een jury van deskundigen en de stemmen van inwoners verkozen Stichting Vechtdalkunsten tot winnaar van de prijs.

Inwoners konden de afgelopen maanden kandidaten aandragen voor de Cultuurprijs. De jury heeft uit de vele aanmeldingen een selectie gemaakt van drie kandidaten. Inwoners van Ommen konden vervolgens hun stem uitbrengen op een van de drie genomineerden: Het Tinnen Figuren Museum, Het Streekmuseum of Stichting Vechtdalkunsten.

Tijdens een met muziek en dans omlijstte avond in de Carrousel werd bekend gemaakt dat Stichting Vechtdalkunsten zich winnaar mag noemen van de Cultuurprijs 2016. “De stichting is een mooi en vernieuwend initiatief dat een brede zichtbaarheid heeft. Dat is iets waar we als gemeente Ommen erg trots op zijn. Met onder andere de Montmartre dagen in de zomer, de kunstpanelen in het centrum en de verfraaiing van de Kerkstraat geeft de stichting letterlijk meer kleur aan Ommen. We zijn dan ook blij om de prijs te kunnen overhandigen aan dit prachtige initiatief. ” Aldus wethouder Ko Scheele.

Stichting Vechtdalkunsten ontving naast eeuwige roem en het gebruik van het cultuurprijs logo ook een geldprijs van € 1000,-.

Lars Goosselink benoemd als nieuwe junior stadsdichter van Ommen

Lars Goosselink mag zich met zijn 16 jaren jong de nieuwe junior stadsdichter van de gemeente Ommen noemen. Tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Ommen op vrijdag 3 juni  overhandigde wethouder Ko Scheele Lars een officiële oorkonde voor het junior stadsdichterschap. Als junior stadsdichter mag Lars gedichten schrijven, die hij voor mag dragen bij officiële gelegenheden, zoals de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ommen.

Vanaf het jaar 2010 werkt de gemeente Ommen  met een stadsdichter en met een junior stadsdichter. Al 6 dichters uit Ommen hebben deze erefunctie op zich mogen nemen. In de zoektocht naar een nieuwe stadsdichter en junior stadsdichter heeft de gemeente Ommen in het afgelopen jaar verschillende workshops dichten georganiseerd in de bibliotheek Ommen en voor leerlingen van havo en vwo klassen van het Vechtdal College.

Het volgen van een van de workshops op het Vechtdal College maakte ook Lars enthousiast over het junior stadsdichterschap. Lars, die zich wil gaan richten op het worden van singer-songwriter, pakte de kans om zijn creativiteit te kunnen ontwikkelen als stadsdichter met beide handen aan en meldde zich aan. Met zijn overtuigende aanmelding werd Lars gekozen als junior stadsdichter voor de gemeente Ommen. Lars mag de mensen in Ommen voor de komende twee jaar voorzien van zijn prachtige gedichten.

Met het aanstellen van Lars hebben ook twee voormalig stadsdichters afscheid genomen van hun functie. Miriam Gerrits en Bart Jan de Lange namen tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs officieel afscheid van hun functie als stadsdichter en junior stadsdichter, die ze beide vervulden vanaf het jaar 2013. “De stadsdichters geven extra kleur en sfeer aan een bijeenkomst zoals de nieuwjaarsreceptie. Met de prachtige en verrassende gedichten brengen ze de beleving van cultuur dichter bij de mensen. We zijn dan ook erg blij dat Miriam en Bart Jan zich hebben ingezet voor deze erefunctie. We willen ze daar dan ook hartelijk voor bedanken.” Aldus Ko Scheele.

Naast Lars Goosselink als junior stadsdichter blijft Jannes Kuik, die zich al vanaf 2012 stadsdichter van Ommen mag noemen, aan in zijn functie totdat een nieuwe stadsdichter zich heeft gemeld.

 

Aanmelden voor het staddichterschap kan per e-mail naar: lummy.boer@ommen-hardenberg.nl.

cultuurprijsommen 1

cultuurprijsommen 2

cultuurprijsommen 3

cultuurprijsommen 4

cultuurprijsommen 5

cultuurprijsommen 6

cultuurprijsommen 7

cultuurprijsommen 8

cultuurprijsommen 9

cultuurprijsommen 10

cultuurprijsommen 11

cultuurprijsommen 12

cultuurprijsommen 13