Impressie van een start: de Station tot Station Loop

Gisteren vond de 9e editie van de Station tot Station Loop plaats. Om half acht gisteravond  klonk bij het station van Ommen het startschot, toen 1500 lopers zich in beweging zetten op weg naar het station in Dalfsen. Op 1 februari jl. kon men exact vanaf 18 uur gaan inschrijven voor deze loop. Binnen een uur was de verhoogde limiet van 1250 naar 1500 deelnemers bereikt. De Atletiekvereniging ACO Van Elderen in Ommen heeft samen met Railrunners Zwolle de capaciteit en de organisatie om een dergelijk bijzonder evenement op te zetten. De organisatie is ondergebracht in de Stichting Station tot Station Loop. Het is uitgegroeid tot een hardloopevenement dat is gebaseerd op een aan de omgeving verbonden sfeer, de elementen in het Vechtdal  als ruimte, natuur en milieuvriendelijk.

De basis is dus een wedstrijd tussen de trein stations Ommen en Dalfsen over een afstand van 10 Engelse Mijlen. Daarmee is direct het authentieke karakter vastgelegd: historisch bepaalde start- en finishplaatsen, een wedstrijd tussen twee plaatsen in plaats van een ronde, een bijzondere parcourslengte en het vertrek per trein naar de start in Ommen.

VechtdalDichtbij was bij de start in Ommen en zag de vele deelnemers uit de trein stappen. De parcoursbegeleiders stonden al ruim van te voren klaar om te zorgen dat de eerste heer en dame op tijd in the picture komen. De deelnemers die in groepsverband meedoen, zoeken elkaar voor de start op. Als bijvoorbeeld een dames loopgroep uit Berkum in hun knaloranje shirts en een grotere groep mannen die voor Bos Bedden uit komen.  Op de foto willen ze wel. Respect was er voor de goede organisatie waaronder de vrijwilligers die er voor zorgen dat de in te leveren kleding genummerd en wel na de finish in Dalfsen weer afgehaald kan worden. Je zag de parcoursauto klaar staan die voorop gaat rijden en al handig reclame maakt voor de halve marathon in Zwolle op 11 juni.  Men zag ook de lichte nervositeit in de rijen van deelnemers om nog gauw even van het toilet gebruik te kunnen maken voorafgaand aan de start. En bij de startboog staat nationaal topspeaker en good old Henk Borgmeijer, the Voice, ja uit Dalfsen, die de deelnemers tijdig naar de start roept. Wie kent hem niet in het loperscircuit en welke deelnemer kent Henk niet na zijn jarenlange ervaring. De wedstrijdlopers mogen direct naar het vak van de eerste start. Ergens verderop in de massastaat Henri, die deelneemt met zijn handicap en samen loopt met Johan en Bert. Ja, die namen, want die leest men op het tenue. Als laatste arriveren Kirsten en Gertrude ternauwernood op tijd voor de start. Kort daarna wordt geroepen tien-twee-een en weg gaan ze. Die hele lange rij van deelnemers waarvan ook de laatste nog gauw even in beeld genomen worden. En de uitslagen? Die staan op uitslagen.nl.