Goede start Tabletcafé Bibliotheek Hardenberg

6 april 2016 Nieuws

In de Bibliotheek Hardenberg ging voor de eerste keer het Tabletcafé van start. Woensdagmorgen 6 april was er de eerste bijeenkomst met 8 geïnteresseerde deelnemers.  De bedoeling is dat dit café elke eerste woensdag van de maand gehouden wordt. Het onderwerp tijdens de eerste ochtend was apps en speciaal werd er gekeken naar de ROVA app, waarop je een afvalkalender kunt zien, plastic zakken kunt bestellen, informatie kunt vinden over soorten afval, klachten kunt doorgeven, enzovoort. Een hele nuttige en mooie app. Het was een erg geslaagde ochtend, alle deelnemers waren enthousiast en willen graag blijven komen. Aldus meld René van Ginkel.

Wat is een Tabletcafé?

Een tabletcafé is een gezellige bijeenkomst van mensen die hun tablet beter willen leren kennen. Onder het genot van een kopje koffie worden er zaken behandeld die te maken hebben met het gebruik van een tablet. Niet diepgravend, maar op een ontspannen manier komen die onderwerpen aan de orde. Soms serieus van aard, maar het kan ook over een spel gaan dat je op de tablet kunt spelen. Bij alles staat voorop dat u als gebruiker van een tablet plezier en nut ervaart van het gebruik. Het is soms prettig en handig om daar met anderen van gedachten over te wisselen en elkaar direct tips te kunnen geven.

Waarom start de bibliotheek een Tabletcafé?
Regelmatig komen er vragen van klanten over digitale zaken. Die wereld is nog steeds in ontwikkeling, we stappen steeds meer over van computer naar tablet en smartphone en de manieren van informatie zoeken en gebruiken veranderen daarin mee. Maar dat is niet voor iedereen even logisch en direct bruikbaar, al was het alleen omdat je niet elk moment van apparaat kunt wisselen.
De bibliotheek gaat mee in deze ontwikkelingen. Je kunt er niet alleen papieren boeken lenen, maar ook e-books. De manier waarop dat gebeurt heeft niet alleen met techniek te maken, maar ook met rechten van uitgevers en auteurs. En er zijn verschillende apps beschikbaar. Ook daarover worden regelmatig vragen gesteld.
De bibliotheekruimte willen we optimaal benutten. Het is een heerlijk rustige snuffelruimte waarin je lekker een boek uit kunt zoeken en de dagelijkse krant kunt lezen. En soms is er een gezellige activiteit met wat meer leven in de brouwerij, met interactie die gericht is op informeren, stimuleren en zelfstandig dingen onder de knie krijgen. Zo wordt de bibliotheek een knooppunt waar je niet alleen boeken kunt vinden, maar waar je ook interactie tussen mensen ziet: een kenniscentrum van en voor de samenleving.

Voor wie is het Tabletcafé?
Voor iedereen die hieraan deel wil nemen. We maken geen onderscheid in apparatuur. Er is geen vast programma, geen tijdstip waar iedereen binnen moet zijn en u kunt weer afscheid nemen op het moment dat u dat wilt. Intussen hopen we dat u die morgen heel wat uitgewisseld hebt, genoten hebt van elkaars verhalen en de koffie en dat u geïnspireerd weer naar huis gaat. Omdat u gemerkt hebt dat het soms helemaal niet zo moeilijk is als u dacht. Of dat er genoeg broodje-aap verhalen de ronde doen, maar dat we daar ook nuchter mee om kunnen gaan. Of omdat iemand u precies dat heeft uitgelegd wat u zo graag wilde weten en waar nog nooit iemand voldoende tijd voor genomen had om u dat nou even goed uit te leggen.
Wat we niet willen worden is een cursus-instituut. Met een vast programma en stevige doelen. Het mag ontspannen blijven en soms zal er ook de (vrijblijvende!) tip gegeven worden om eens deel te nemen aan een specifieke cursus. Als u dat wilt, helpen we graag bij het uitzoeken daarvan.
Weet u al wel het een en ander? Het kan ook heel prettig zijn om anderen wegwijs te maken. Kom eens kijken en schuif aan. Misschien zien we u elke maand weer! Aanmelding vooraf is niet verplicht, maar wel handig in verband met de voorbereiding. Geef u op met naam, e-mailadres en/of telefoonnummer via info@bibliotheekhardenberg.nl of 0523-270271. Deelname is gratis. De bibliotheek stelt het op prijs als u een vrijwillige bijdrage doet voor de onkosten (denk daarbij alleen al aan de koffie). Aldus de info van de bibliotheek.

tabletcafehardenberg 1

tabletcafehardenberg 2

tabletcafehardenberg 3

tabletcafehardenberg 4

tabletcafehardenberg 5