Spoorboog sluit Euroterminal Coevorden rechtstreeks op de spoorlijn Zwolle-Emmen aan

2 februari 2017 Nieuws

 

Spoorboog sluit Euroterminal Coevorden rechtstreeks op de spoorlijn Zwolle-Emmen aan.

Na jaren van voorbereiding is de realisatie van de Spoorboog Coevorden bijna een feit. De Spoorboog bestaat uit de deelprojecten: wachtspoor, spoorbrug en verbindingspoor. De opdrachtleiding voor deze projectleiding ligt respectievelijk bij ProRail, provincie Drenthe en de Bentheimer Eisenbahn. Enkele weken geleden is de onderbouw van de spoorbrug al geplaatst, gister werd met een mammoettransport de spoorbrug ingevaren en door drie kranen op zijn fundamenten gehesen.

Door de Spoorboog wordt de Euroterminal Coevorden rechtstreeks op de spoorlijn Zwolle-Emmen aangesloten. Het project maakt onderdeel uit van het RSP project ‘Verbetering spoorlijn Zwolle-Emmen’ en heeft een robuuste dienstregeling voor het personenvervoer en het stimuleren van het goederenvervoer van en naar Zuidoost Drenthe tot doel. Door de aanleg van de Spoorboog komt het rangeren van de goederentreinen in het centrum van Coevorden te vervallen. Dit heeft een positief effect op de leefomgeving en bereikbaarheid van het centrum. Daarnaast kan de afhandeling van de goederentreinen sneller plaatsvinden en biedt de Spoorboog de mogelijkheid langere treinen samen te stellen.

De gemeente Coevorden werkt in het project nauw samen met de provincie Drenthe. Beide partijen financieren ieder circa 21% van de kosten. De overige kosten worden gefinancierd vanuit het Mobiliteitsfonds (RSP/ZZL). De Spoorboog bestaat uit de deelprojecten; wachtspoor, spoorbrug en verbindingspoor. De opdrachtleiding voor deze projectleiding ligt respectievelijk bij ProRail, provincie Drenthe en de Bentheimer Eisenbahn.

Naar verwachting zullen de eerste treinen in de loop van het jaar gebruik maken van de Spoorboog.