Scootmobielgebruikers hebben hun trainingsdagen

Scootmobielgebruikers hebben trainingsdagen in Ommen (1 juni), Dedemsvaart (26 mei) en Hardenberg (vandaag).

Ook in 2016 worden in de gemeenten Ommen en Hardenberg scootmobiel trainingsdagen georganiseerd. De dagen zijn bedoeld om bezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen. De dagen worden in opdracht van de gemeenten Ommen en Hardenberg gehouden en worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Overijssel.

De training is ontwikkeld en wordt gegeven door Veilig Verkeer Nederland en de instructeurs zijn hiervoor speciaal opgeleid. De dag wordt ondersteund door vrijwilligers van de lokale afdeling van VVN. Tevens is er een WMO-consulent(e) aanwezig.

Verkeersveilig

De scootmobiel is een vertrouwde verschijning in het verkeer geworden.  Sommige scootmobielgebruikers voelen zich net (meer) zeker in het verkeer. Door leeftijd, gebruik van medicijnen of ziekte kunnen het verkeersoverzicht en het reactievermogen achteruitgaan. Bovendien zijn er ouderen die in onvoldoende mate meer vertrouwd zijn met het verkeer of onvoldoende op de hoogte zijn van de veranderde verkeersregels.

Om scootmobielbezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen hebben de gemeenten Ommen en Hardenberg aan Veilig Verkeer Nederland opdracht gegeven weer een drietal scootmobiel trainingsdagen te organiseren. In Hardenberg gebeurde dat vandaag.  Op alle dagen begint de training om 10.00 en duurt tot ca. 15.00 uur. De training wordt onderbroken door een gezamenlijke lunch. De Schakel in Hardenberg bleek een uitstekende uitvalsbasis te zijn voor deze cursus. In de grote zaal ging het om algemene voorlichting en behendigheid. Buiten maakte men dankbaar gebruik van de hellingbaan om de vaardigheden te tonen en/of om op te trainen. Eveneens werd in het centrum van Hardenberg tussen de winkelende bezoekers praktijkervaring opgedaan. Tijdens de cursus werd ook een’ bezoek’ gebracht supermarkt Jumbo om daarbinnen de behendigheid te tonen.

Als men van de gemeente een scootmobiel in gebruik had, dan bestond ook de mogelijkheid om kleine technische reparaties  uit te laten uitvoeren door Medipoint (voorheen Medipoint-Harting Bank). De niet-gemeentelijke gebruikers konden hun scootmobiel laten checken op bijvoorbeeld veiligheid.

Na afloopt ontving een ieder een bewijs van deelname en de uitgave ‘RijWijzer met uw Scootmobiel’ (theorie verkeersregels voor bestuurders van een scootmobiel).

scootmobielcursus 1

scootmobielcursus 2

scootmobielcursus 3

scootmobielcursus 4

scootmobielcursus 5

scootmobielcursus 6

scootmobielcursus 7

scootmobielcursus 8

scootmobielcursus 9

scootmobielcursus 10

scootmobielcursus 11