‘Roerig Hardenberg’: nu al een succesboek!

19 juni 2017 Nieuws

Roerig Hardenberg’: nu al een succesboek!

Het is net maar net uitgekomen. In ‘no time’ was dit (vaderdag-?)cadeauboek al uitverkocht. Zelden zal een schap in de winkel van Uitgeverij en Boekhandel Heijink aan de Voorstraat in Hardenberg zo snel leeg  geraakt zijn. Maar de intekenlijst voor een tweede druk ligt er al. Voor een mooi eerste? succesboek van schrijver Rik Dogger. 

Rik Dogger kennen ze in Hardenberg ook nog als vrijwillig journalistiek medewerker bij wat ooit RTV Hardenberg heette toen hij nog als student op Windesheim zat. In die tijd (2011) intervieuwde hij onder andere Ivo Opstelten die destijds als justitieminister een bezoek bracht aan de Veiligheidsregio IJsselland in de brandweerkazerne van Hardenberg (foto in het midden met microfoon). Inmiddels doet Rik heeft journalistieke activiteiten bij RTV Utrecht.

In Roerig Hardenberg verwoord Rik de belevingen van een aantal ondernemers en medewerkers van de destijds populaire uitgaanskroegen Papillonbar, The Castle en The City uit december 1979. De gemeente Hardenberg verlaagde de sluitinsgtijd van twee uur naar half een en dat viel superslecht. Uitgaan in Hardenberg was populair in die tijd. En het publiek moest maar liefst anderhalf uur eerder vertrekken! ‘Gezellig Hardenberg is ons afgepakt.’staat in het boek. In de Voorstraat en op de (kleine) Markt kwam het tot ongeregeldheden waarvoor destijds een soort van ME moest worden ingeschakeld. Het was zeker een heftig nacht.

VechtdalDichtbij sprak zo’n 4-5 jaar later burgemeester van Splunder. Dat was in 1984 tijdens een jubileumreceptie van de veertig jarige vv Lutten. Het gesprek ging over bier in voetbalkantines en lijnde uit naar de horeca. Voor van Splunder waren de ongeregeldheden  toen nog een hot item, zo bleek.  Een citaat van hem: “Als hoofd van de politie kon ik me niet afzijdig houden van de problematiek. Van korpschef van Brakel kreeg ik een gummiknupel in mijn mouw geschoven. Mocht ik zelf in het nauw komen, dan moest ik daarmee van me afslaan, zo instrueerde de korpschef.”

Het is een eigen, nábeleving met een hoofdpersoon uit het boek.  Maar het zijn Henk Stoeten, Martin Kelder, Roel Zweers, Herman Sibon, Piet Vleesman, Henk Ziengs, Paul van Splunder, Jan Sierink en Albert Hofstede die veel meer,  soms aangrijpende, beleefmomenten weergeven in Roerig Hardenberg. Lees zelf maar.