Repair Café bewijst zijn waarde

24 januari 2016 Evenementen

Weggooien? Mooi niet! Dat is de slogan van Repair Café Hardenberg. Al zo’n 30 keer was het café geopend. Meer dan 300 artikelen werden ter reparatie aangeboden, de meeste zijn elektrische apparaten. Zo’n 180-190 konden van de ondergang gered worden. Zo’n 60 keer werd er een beroep gedaan op de ‘versteldames’, Want ook kleding gooi je niet zo maar in de kieperton.

Het Repair Café Hardenberg bestaat straks in maart zo ongeveer 4 jaar en wordt ongeveer om de 6 weken gehouden in het Natuuractiviteitencentrum De Koppel aan de Vechtstraat 8. Het Repair Café bewijst telkens weer zijn waarde. Het initiatief tot het opzetten van een Repair Café in Hardenberg ontstond zo ongeveer in maart 2012 op 2 plaatsen tegelijk. Dook van Gils namens Bewust Vechtdal benaderde Hibertad, waar het idee bij Nanny Schutte terecht kwam, die ook de werkgroep Leefstijl binnen de PKN-gemeente Hardenberg-Heemse leidde. Vanuit deze werkgroep had Jan Noorlander ook plannen voor het opzetten van een Repair Café. Ze besloten dit samen op te pakken. Dook benaderde Miriam Gerrits die bij de De Koppel werkt. Ook zij was gelijk enthousiast en zo kwam in Hardenberg, met ondersteuning van de landelijke stichting Repair Café, die de nodige ervaring inbracht, het Repair Café Hardenberg tot stand.  Uiteindelijk kreeg het organiserende team van vier van Repair Café al gauw een vaste plek in De Koppel en daar ontstond het succes. Samen doen ze hun klus. Inmiddels zijn er dus in Hardenberg al een aanzienlijk aantal Repair Café’s geweest en elke keer kunnen ze zo’n 15 -20 bezoekers welkom heten om veel afgedankte spullen van een definitieve ondergang redden. Inderdaad welkom heten, dat gebeurt echt. Nanny geeft iedere bezoeker  de aandacht die die persoon nodig heeft en informeert wat het Repair Café kan betekenen. Want voor de reparaties staan bij elke Repair Café zo’n tien vrijwilligers klaar, die allen zo hun eigen specialiteit en ervaring ten dienste stellen. Te denken valt aan het repareren van electrische apparaten, zoals koffiezetapparaten en stofzuigers. Ook zijn er elke keer enkele dames beschikbaar die met hun naaimachine garant staan voor vakkundig verstelwerk. En de vrijwilligers zitten er niet op een droogje. Miriam zet als gastvrouw van De Koppel de koffie en thee, Dook heeft de handigheid om te zorgen dat ze de koffie/thee geserveerd krijgen. Intussen kijkt Jan goedkeurend toe hoe de toeloop en de aandacht voor de bezoekers ook vandaag weer goed in zijn werk gaat. Oké, je bent als bezoeker niet áltijd direct aan de beurt, zo ervaart ook Freek Gerrits, maar even geduld is een schone zaak, want vrijwilligerswerk is niet zo maar aangenomen werk! Waarvan akte tijdens het Repair Café in De Koppel.

Lees meer op: http://www.repaircafehardenberg.nl/  Nog meer weten, mail dan met Jan Noorlander : jannoorlander@ziggo.nl

NB: Op drie plaatsen in het Vechtdal wordt regelmatig een Repair Café wordt gehouden: in Ommen, Dalfsen en Hardenberg. Op alle locaties is het een succes. Enthousiaste vrijwilligers, gezelligheid, veel tevreden klanten en een groot aantal gerepareerde spullen.

repaircafé 1

repaircafé 2

repaircafé 4

repaircafé 5

repaircafé 6

repaircafé 7

repaircafé 3

repaircafé team

repaircafé 9

repaircafé 11

repaircafé 12

repaircafé 13