Praktische verkeersexamens in Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen

12 april 2016 Evenementen

In Hardenberg en Dedemsvaart

Op donderdag 7 April deden bijna alle kinderen van groep 7 uit de gemeente Hardenberg weer mee aan het landelijk schriftelijk verkeersexamen. Omdat het belangrijk is om ook gedrag en rijvaardigheid van de kinderen in het verkeer te toetsen, organiseerde Veilig Verkeer VVN Hardenberg ook dit jaar, in Hardenberg en Dedemsvaart, in samenwerking met de Gemeente en vele vrijwilligers, ook een praktische verkeersproef voor de leerlingen van groep 7 van het basisonderwijs. Dat was vandaag. Er waren 10 controle posten, waar gekeken werd of men de verkeerssituatie goed begreep en in hoeverre men (te veel) fouten maakte. Groepsgewijs per school kwamen de kinderen naar het begin- en eindpunt,  waar de fietsen op het terrein van het Morgenlicht een keuring ondergingen. Daarna stelden de begeleiders de kinderen in een rij op voordat ze het startsein kregen om de route fietsend te gaan afleggen. Het ging om een deelname van in totaal 23 basisscholen met 550 leerlingen. Woensdag aan het eind van de dag zal bekend worden hoe de examens verlopen zijn. Donderdag vindt dezelfde sessie in Dedemsvaart plaats.

In Ommen: 221 Kinderen leggen het VVN praktisch verkeersexamen af

Donderdag 14 april doen 12 basisscholen uit Ommen mee met het praktisch verkeersexamen georganiseerd door VVN afdeling Ommen. De kinderen starten en eindigen hun examen bij het gemeentehuis van Ommen. Wethouder Hans ter Keurst opent het examen om 09.00 uur waarna de eerste kinderen vertrekken.  Maandag 18 april om 15.00 uur ontvangen de leerlingen die het examen zonder fouten hebben afgelegd een certificaat uit handen van de burgemeester.

Jaarlijks komen in Overijssel en Gelderland gemiddeld 4 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar om door een ongeval in het verkeer en raken ruim 300 ernstig gewond. Bij alle ernstige ongevallen in die leeftijdsgroep is ongeveer de helft als fietser betrokken, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge slachtoffers.

Laten zien wat je kunt
VVN afdeling Ommen werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het VVN praktisch verkeersexamen. Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk verkeersexamen, dat donderdag 7 april werd afgenomen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De route van het VVN praktisch verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet door Ommen en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens deze route letten diverse controleposten op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

Fietskeuring
Leerlingen mogen alleen aan het VVN praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen over een veilige fiets beschikken, is er voorafgaand aan het VVN praktisch verkeersexamen een fietskeuring.

Uitreiking certificaten
De leerlingen die het praktisch verkeersexamen zonder fouten hebben afgelegd, worden op maandag 18 april om 15.00 uur in het gemeentehuis ontvangen. Deze leerlingen ontvangen van de burgemeester een certificaat met een gemeentelijk presentje. Deze inmiddels traditionele bijeenkomst wordt afgesloten met het nemen van een groepsfoto.

verkeersexamen 5

verkeersexamen 4

verkeersexamen 3

verkeersexamen 2

verkeersexamen 1     verkeersexamen 6

verkeersexamen 7

verkeersexamen 8

verkeersexamen 9

verkeersexamen 10

verkeersexamen 11

verkeersexamen 12