Palingrook steeg in Ommen boven het Vechtpodium uit!

17 augustus 2017 Evenementen

Palingrook steeg in Ommen boven het Vechtpodium uit! Zeg dat wel!

Dat de Boerendag en de Palingrook dag de grootste trekpleisters van alle de zeven woensdagen van de Ommer Bissingh zijn, is zo langzamerhand wel bekend. Maar dat die traditionele palingrookwedstrijd ook zo populair is onder de ambachtelijk palingrokers, bleek gister wel weer. Ze komen graag naar Ommen. Het was dan ook de 25ste keer dat het evenement als zodanig plaats vond.  Tijd ook om drie supermedewerkers van het eerste uur te huldigen, vond Bissinghvoorzitter Dick Dunnewind. En de compagnons Henk en Herman van Eten en Drinken café-restaurant Flater stelden vanwege het jubileum individueel fraaie winnaarsschalen beschikbaar. En daarna trok het ervaren Bissingh Palingrook comité -herkenbaar in bijpassende poloshirts-  alles weer uit de kast om het evenement zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Want ze kwamen gister weer in grote getale naar Ommen, de palingrokers uit heel het land. Individueel schreven zich 20 man in voor de lekkerste Paling van de dag. En elk had voor het publiek wel zijn eigen verhaal hoe ze hun paling pekelen en roken. Drie winnaars stonden later op de dag vol trots op het Vechtpodium. Eddy de Roos Sr uit Veenwouden kreeg de winnaarsbeker, goede tweede werd Eddy van Houwelingen uit Papendracht en derde was Cor Jansen uit Putten. Volgende week de 23ste zien ze elkaar allemaal wel weer, in Spakenburg. En op 2 september in Kortenhoef het Nederlands Kampioenschap. 

Over belangstelling en verkoop van paling en andere rookvisproducten was geen klagen. Het werd een super dag die aangevuld werd met de traditionele braderie waar ook goed zaken gedaan werd en live muziek vanaf een ander podium. In de ochtenduren was dat de gezellige, onderhoudende muziek van De Flagellanten, in kledij uit het jaar 1200 uit Giethoorn.

Volgende week de laatste woensdag, Een nieuwe! Want de Ommer Bissingh heeft er een nieuwe dag bij, de TENAX – I am YOUP Clubdag MvM. Een dag waar clubs en particulieren uit de regio hun pronkstukken kunnen laten zien. Een dag waar BMW een prominente rol gekregen heeft. Ook te zien: Mercedes auto’s, Still Kettingzagen. Waar VW Kever, Rolls Royce en Harley Davidson gebroederlijk naast elkaar staan. Een dag ook waar de barbier de baarden bij werkt en waar de Bezwaren Fanfare met trompetten en een mandoline een gezellige sfeer creëren. En met een beetje geluk kunnen de stoere binkjes gaan vliegeren met zelfgebouwde vlieger.

Om de Bissingh op 2 en 3 september af te sluiten met dus twee dagen lang het Blaasorkesten festival en op 24 september met de TV Oost Jubileumtoer.