Olympia’s Tour deed Hardenberg aan: een impressie

29 september 2016 Evenementen

Olympia’s Tour voor wielerbeloften deed Hardenberg aan: een impressie

Menigeen die jl. dinsdag in de omgeving van het gemeentehuis is geweest, zal geconfronteerd zijn met de organisatie van de start van de Olympia’s Tour, waar 23 nationale en internationale teams met in totaal 196 renners een ploegentijdrit voorgeschoteld kregen.  Hardenberg was in 2005, 2006 en 2007 ook al gastheer van in totaal vier ritten in Olympia’s Tour. In dat laatste jaar zag het publiek Coen Vermeltfoort uit Schuinesloot winnen in zijn eigen gemeente en boekte de latere Touretappe winnaar Lars Boom een ritzege in de individuele tijdrit.

De unieke start was vanuit het gemeentehuis Hardenberg en de finish was op de Europaweg. Samen met vele ondernemers en in samenwerking met Stad Hardenberg Promotie en HWV Hardenberg werd alles gerealiseerd. Onder de renners ook de eigen talenten Chiel Breukelman uit Gramsbergen en Justin Timmermans uit Hardenberg. En uit Ommen ook Peter Lenderink. Ook diverse verenigingen en twaalf bedrijven, die sponsor zijn van Olympia’s Tour in Hardenberg, deden onderling mee aan een heuse voorwedstrijd, een ploegentijdrit. Tot die deelnemers behoorde ook Joost Posthuma, de winnaar in 2003. Ook zij starten vanuit het gemeentehuis. Maar er was meer te doen. De gasten in het gemeentehuis kregen een lezing van Rob Harmeling (oud-profrenner) en Hardenbergs beroepswielrenner Albert Timmer voorgeschoteld. Die had er net nog tijd voor op weg naar de Ronde van Lombardije van a.s. zaterdag. Voorafgaand aan de officiële start deed eerst een promotiekaravaan de ronde over het parcours en waren er allerlei activiteiten in het park bij het gemeentehuis waaronder een blenderbike, looping bikes, springkussens, een BMX baan en het Rad van Gezondheid. De route voerde de renners naar Rheeze en Diffelen en via Mariënberg weer terug. De winnaar van de ploegentijdrit werd het team van USA.

Na die huldiging van de winnaars en het uitreiken van de truien, was er tijd voor het huldigen van de eigen coryfeeën die hun opwachting gemaakt hadden in Rio tijdens de Olympische Spelen. Niek Kimmann werd in zijn BMX finale toch nog mooie zevende, na behoorlijke tegenslag gehad te hebben in de voorrondes. Bij de Paralympiërs werden Arnoud Nijhuis (wielrennen, met zilver en brons) en Karin van der Haar gehuldigd. De laatste deed me in het zitvolleybalteam en werd verdienstelijk zesde. Zij kregen van B&W de hulde die hen zeker toekwam!