Ned. kampioen Voltigeteam TOP gehuldigd

20 september 2016 Nieuws

Nederlands kampioen Voltigeteam TOP gehuldigd!

Ze waren best wel een beetje trots op de media-aandacht toen ze met wethouder Douwe Prinsse in het gemeentehuis in Hardenberg op de foto gingen. Het team van voltigevereniging TOP uit Hardenberg was niet voor niets eind augustus Nederlands Kampioen geworden in de Amaliahal van het KNHS hippisch centrum in Ermelo. Het succesteam onder leiding van trainers Maureen Hekert en Willy Diepenveen bestond uit Robert de Weerd, Rik Bierling, Amina Wijman, Cheyenne Klok, Mirte Ahrend en Yara Zomer. Op die avond van 26 augustus moesten ze tijdens de Hippiade de verplichte oefeningen uitvoeren. Het sterke deelnemersveld was aan elkaar gewaagd. Na uit het uitvoeren van deze oefeningen stonden ze op de derde plaats, met maar 0.08 punt minder dan de nummer één. Met nog de kür te gaan op de zaterdag was dat een goed uitgangspunt. En het team scoort altijd beter in de kür dan in de verplichte oefeningen, zo was de ervaring. En dat lukte dus met hun paard KCM Vaultinghorse Deli. Ondanks enkele minimale foutjes werden ze kampioen en kregen ze een echte Kampioensdeken. Hun totaalscore voor de twee verplichte oefeningen en voor de kür qua artistiek en techniek was 6.014. Een super prestatie, ook al omdat ze beurtelings en met 2 of 3 teamleden tegelijk de proeven in galop moesten uitvoeren. En dat nadat ze twee jaar niet in competitie waren geweest. Dat belooft wat voor de toekomst!

Cheyenne deed trouwens eveneens mee met de solo’s in de klasse L en behaalde een elfde plaats van de 29 voltigeurs. Rik werd zesde bij de solo’s in de klasse M. Beide solo’s hebben zeer goede prestaties geleverd.

Trainen doen ze in de Fjordenhof in Heemserveen, in de binnenbak. Dat is hun basis waar ze nog twee paarden ter beschikking hebben. Ondanks dat ze in Ermelo al wel wat gewend waren (met veel publiek op de banken en voor de ogen van dat internationale jurycorps), vonden ze het heel leuk om tijdens de huldiging door de wethouder alle aandacht te krijgen om daarmee hun wellicht wat minder bekende sport een promotionele boost te kunnen geven. En niet alleen voor het team, ook aan het paard was gedacht op het gemeentehuis. Voor hem was er een bos wortelen.

Wat is paardvoltige?

Bij de hippische sport paardvoltige (vaulting) komt het ‘turnen op een paard met bogen’ letterlijk tot leven. Het bekende flanken, scharen en de ‘Thomas Flair’ wordt hier in combinatie met andere acrobatische en gymnastische elementen ook tot kunst verheven maar dan in een choreografie die uitgevoerd wordt op een echt, galopperend paard. De op en top gymnastische sport, vallend onder de sportbond KNHS, aangesloten bij de FEI (Fédération Equestre Internationale) is nog niet Olympisch en in Nederland relatief klein, maar één met veel talent dat het internationaal prima doet.

 

voltigeteam 1

nk buiten foto web1

nk train2 web3

nk train1 web 2

Drie foto’s van de voltigevereniging.