Miniaturen oorlogsmonument naar zes basisscholen

4 april 2016 Nieuws

Miniaturen oorlogsmonument Verkade naar zes basisscholen

Burgemeester Peter Snijders reikte op maandag 4 april het eerste miniatuur van het oorlogsmonument van Kees Verkade uit aan de Prof. Waterinkschool in Hardenberg. Later deze maand ontvangen nog vijf basisscholen eveneens een miniatuur uit handen van de burgemeester of één van de wethouders van Hardenberg. Het beeld, dat jaarlijks onder scholen rouleert, houdt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bij schoolkinderen levend. De leerlingen kregen van de burgemeester ook het boek ‘Verlies, Verdriet, Verzet en Vrijheid’ over het monument van Roel Gritter  uitgereikt. Alle leerlingen van groep 8 van alle basisscholen in de gemeente Hardenberg krijgen eveneens een exemplaar van het boek.

Voordat Snijders inging op de betekenis van het monument, legde hij in het kort aan de leerlingen eerst iets uit over het ambt van burgemeester en toonde daarbij de ambtsketen die hij vervolgens om deed. Daarna ging hij in op het begin van de Tweede Wereldoorlog in Hardenberg en omgeving toen de Duitsers bij de grens in Venebrugge hun eerste slachtoffer daar maakten.

Hij vertelde ook dat Kees Verkade in 2010 voor de gemeente Hardenberg een herdenkingsmonument gemaakt heeft ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De vier personen die verlies, verdriet, verzet en vrijheid uitbeelden zijn levensgroot. Alle vier de personages werden door hem in interactie met de leerlingen besproken. Het monument staat in het park bij het gemeentehuis. Op de sokkel van dit monument is de bronzen plaquette opgenomen met de namen van de Hardenbergse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijkse roulatie

Zes miniaturen van het herdenkingsmonument rouleren  jaarlijks onder de basisscholen in de gemeente Hardenberg. Dit jaar gaan de miniaturen naar obs Oud Avereerst (Balkbrug), ojs Het Palet (Hardenberg), Prof. Waterinkschool (Hardenberg), De Regenboog (Slagharen), obs Den Velde (Den Velde) en cbs Rheezerveen (Rheezerveen).  Eén miniatuur blijft beschikbaar voor wisselende tentoonstellingen door de hele gemeente.

verkade 1

verkade 2

verkade 3