Midwinterhoorns blazen het van de daken

31 december 2015 Evenementen

Midwinterhoorns Hardenberg blazen het van de daken. Begin november waren beiden te gast in de studio van lokale Omroep NOOS. Het waren Wim Jaspers, hoofd zorgnet revalidatie van de Saxenburgh Groep en Jasper Nijman van de Stichting Midwinterhoornblazers uit Hardenberg. Een spontane uitnodiging van Jaspers aan Jasper van een groep midwinterhoornblazers die de uitdaging niet schuwen. Na hun gastoptreden in de studio van omroep NOOS bleven Jasper Nijman en Wim Jaspers nog even hangen. En van het één kwam het ander. De burgemeester van Hardenberg en de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep reageerden enthousiast op het toen ontstane idee en zie wat er  op 30 december gebeurde: een midwinterhoorn ‘concert’ op de daken van het gemeentehuis en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg!

Midwinterhoorn blazen is een aloude Nedersaksiche traditie, die zich over geheel Nederland heeft verspreid. Tussen de eerste adventszondag tot en met Drie Koningen (vier zondagen voor kerst tot en met 6 januari) is het kenmerkende geluid van de hoorn in deze contreien te horen. Een midwinterhoorn is gemaakt van berkenhout, els of wilg en is tussen de 1.20 en 1.50 meter lang. Sinds 2013 bestaat in Hardenberg de Stichting Midwinterhoornblazers met als enthousiaste gangmakers Jasper en Alien Nijman en burgemeester Peter Snijders als beschermheer. Ook hij zette zijn happe op de midwinterhoorn en liet tussen zijn afspraken door van zich horen.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is een sinds 1931 niet meer weg te denken als regionaal ziekenhuis, ooit mogelijk gemaakt door een donatie van honderdduizend gulden uit het testament van Hendrika Aleida Röpcke-Zweers. Het ziekenhuis is wat betreft de kwaliteit van zorg met de tijd meegegaan en vervult een immer belangrijke rol voor de vitaliteit van de mensen in de regio Vechtdal.

De midwinterhoorn werd vroeger als communicatiemiddel ingezet en diende om het donker te verdrijven en het licht op te roepen. En zo geschiedde het dus, dat op de voorlaatste dag van het jaar een groep Hardenbergse midwinterhoornblazers op het dak van het kenmerkende gemeentehuis, de roep beantwoordde van een andere groep, op het dak van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Om zo, het op de gevel van het ziekenhuis prijkende ‘Wij wensen u een voorspoedig 2016’ met d‘Olde Roop te ondersteunen.

daken midwinterhoorns 7

daken midwinterhoorns 6

daken midwinterhoorns 5

daken midwinterhoorns 4

daken midwinterhoorns 3

daken midwinterhoorns 2

daken midwinterhoorns 1