Lutten heeft een nieuw bedrijf: Arkes Bouw

3 maart 2016 Nieuws

Lutten heeft een nieuw bedrijf: Arkes Bouw. Oprichter Jan Arkes richt zijn pijlen op bouw en onderhoud. “Crisis is kans.”

Van timmerman tot werkvoorbereider en van calculator tot lid van het managementteam. Dankzij 37 dienstjaren bij Van Dijk Bouw heeft Jan Arkes (54) de meeste aspecten van de bouwwereld wel gezien. Afgelopen september ging de Hardenbergse onderneming failliet. Dat hakte er flink in, vertelt hij. “Mijn vader Herman was de eerste werknemer van Van Dijk, destijds opgericht in een schuurtje aan de Anerweg in Lutten. Ik ben als leerling timmerman bij Van Dijk begonnen. Het waren geweldige tijden en ik kreeg mooie kansen.” Het opstarten van De Klusmaat, later bekend als Bouwlijn, is daar één van. “De Klusmaat kwam uit mijn koker. In een paar jaar tijd groeide de onderhoudsafdeling tot 25 personeelsleden en een miljoenenomzet.” Daarna beklede Arkes meerdere functies binnen de Van Dijk Groep. “Naast Bouwlijn gaf ik leiding aan de Timmerfabriek en het schildersbedrijf. Verder  was ik lid van het MT. Elke dag gingen we er met z’n allen tegenaan en bedachten we nieuwe producten om toekomstbestendig te blijven. Helaas mocht het niet baten, enorm treurig dat we uiteindelijk de crisis niet hebben overleefd.”

Maar Arkes laat het er niet bij zitten. In maart start de Luttenaar naast Kringloop Lutten zijn eigen bouw- en onderhoudsbedrijf. “De afgelopen jaren ben ik, samen met een tientallen vrijwilligers, druk geweest met de verbouw van het Dorpshuis in Lutten. Prachtig om te doen. We hebben zelfs een Overijsselse duurzaamheidsprijs gewonnen. Ik dacht: waarom begin ik niet voor mezelf. Ik ben 54 en heb alle diploma’s. Nu kan het nog. Crisis is kans.”

Nieuwe markt.

Met de onderneming richt Arkes zijn pijlen op de nieuwe markt, die ontstaan is dankzij de economische crisis. “Het grote aantal zzp-ers die zich momenteel op de bouw- en onderhoudsmarkt begeven, zorgen voor steeds meer concurrentie. De prijzen gaan naar beneden omdat ze weinig tot geen overheadkosten rekenen.” Arkes wil een collectief vormen. “Veel vaklieden hebben niet alle kennis en diploma’s paraat om een complete bouw aan te nemen. Deze zzp-ers wil ik ondersteunen door bij elke klus de persoonlijke kwaliteiten te benutten. Mijn bedrijf neemt geen werknemers aan, iedereen zal vanuit een eigen bureau aan de slag gaan. Bij het aannemen van het werk verzorg ik het calculeren, offreren, de werkvoorbereiding en de uitvoering. En het liefst help ik zoveel mogelijk mee op de bouw. Als metselaar of als timmerman. ‘An de droad’, zeiden we bij Van Dijk altijd. Dat blijft toch het mooiste om te doen.”

Jan Arkes