Lustrum (30ste) Boertjes Schaaktoernooi Balkbrug

6 februari 2016 Evenementen

Het lustrum (30ste) Boertjes Schaaktoernooi. Dat wilde de schaakvereniging Kijk Uit van voorzitter Henk Mostert in Balkbrug  wel laten weten. Niemand minder dan de veelzijdige Hans Böhm was eregast op vrijdagavond 5 februari, naast burgemeester Peter Snijders, die het schaaktoernooi op de zaterdagochtend kwam openen door de eerste zet te doen.

Tijdens die vrijdagavond verzorgde Böhm (internationaal schaakmeester, schrijver en presentator) een lezing waarin hij o.a. een aantal schaak-anekdotes te berde bracht. Daarna mochten 30 schaakliefhebbers met zwart de strijd in een schaaksimultaan met hem aangaan. Het werd een mooie, maar ook een late avond! Böhm deed het goed met een hoog percentage van 86,6%. Hij won van 23 tegenstanders, speelde 6 keer remise en 1 maal verloor hij.

Intussen was de Boertjes jubileumtaart al aangesneden om alle deelnemers van de zaterdag te gaan trakteren op koffie met gebak. En aan de inschrijftafel toonde Harry ten Klooster, die al 30 jaar garant staat voor een perfecte organisatie, de wisselbeker die later op de dag uitgereikt zou gaan worden.

Het traditionele vierkampen toernooi, het gezellige schaakevenement met telkens vier schakers van gelijke sterkte, kende dit jaar zo’n 80 deelnemers. Burgemeester Peter Snijders werd ontvangen door secretaris Douwe Boersma. Nadat beiden een openingstoespraak hielden, toog de burgemeester naar het schaakbord van Ivo Maris uit Bovensmilde, die het toernooi al driemaal gewonnen had. Na enig overleg met hem deed hij de eerste zet: D4.  Aan het eind van het toernooi bleek dat de zet een goede was geweest, want het was dezelfde Ivo Maris die met 2,5 van de 3 maximaal te behalen punten het toernooi won en de wisselbeker won.

schaak boertjes 14

schaak boertjes 1  schaak boertjes 3

schaak boertjes 4

schaak boertjes 5

schaak boertjes 6

schaak boertjes 7

schaak boertjes 8

schaak boertjes 9

schaak boertjes 10

schaak boertjes 11

schaak boertjes 12

schaak boertjes 13

 

schaak boertjes 2

Met dank aan W. Schutte van dsv Kijk Uit voor de onderstaande foto’s van de avond met Hans Böhm.

boertjes 5 boertjes 4 boertjes 3 boertjes 2 boertjes 1