Landbouwdag: 13 boerinnen op promotie toer en bezoek Maurits von Martels

30 juli 2017 Evenementen

Landbouwdag: 13 boerinnen op promotie toer en bezoek Maurits von Martels.

De Landbouwdag Hardenberg is traditioneel. Als vanouds met een veekeuring, met landbouwmachines, een landbouwmarkt en al het andere. Maar daar hoort ook afwisseling bij. Gister waren er een paar leuke dingen aan toegevoegd.

  • Er kwam eervol bezoek van Maurits van Martels uit Dalfsen, zoals bekend het (nieuwbakken) Tweede Kamerlid die zich als boer onder andere ook bezig houdt met de portefeuille agrarische sector. Tijdens een reces maakt hij dankbaar gebruik van wat tijd om in Hardenberg in contact te blijven met zijn achterban. Niet alleen met de boeren, maar ook met het CDA voor welke politieke partij hij ook de Haagse belangen op zich genomen heeft. De bezoekers konden vrijelijk en onbevangen met hem in contact komen over allerlei ondewerpen. En uiteraard liet hij zich ook leren hoe men vroeger het geoogste graan bewerkte door mee te doen aan een demonstratie stokdorsen. 
  • De bezoekers kwamen ook in contact met een team van 13 boerinnen uit de omgeving, die opkomen voor het boerenbelang. Chantal, Carolien, Dianne, Thea, Jeanet, Esther L., Jeanette, Gineke, Esther R., Astrid, Elsbeth, Manon en Monique waren daartoe opvallend gekleed in een turqouise poloshirt met op de achterkant hun slogan: ‘Boer zijn … Das mooi man’! Hun doel? Niet alleen om lekkere zuivelproducten uit te delen en de mensen aan een quiz mee te laten doen. Het ging hen er vooral ook om hun eigen verhaal te kunnen vertellen over waar ons voedel vandaan komt. Daar bestaan nog wel eens wat discutabele vooroordelen over (met name op social media) en zij wierpen zich op om de mensen op een spontane manier een en ander uit te leggen en te overtuigen van het eerlijke verhaal over het boerenleven. Als bijvoorbeeld over dierenwelzijn en voeding, over wel of geen weidegang, over gezin, maatschappij, milieu en ga zo maar door. Een leuk initiatief dat wel vervolg zal krijgen en natuurlijk een mooi intermezzo en aanvulling op de Landbouwdag in Hardenberg.