Koffieochtenden in het AZC? Dat kan hoor!

Koffieochtenden in het AZC? Dat kan hoor!

‘Welkom op de koffieochtend’, staat er op de flyer. ‘Elke vrijdagochtend in de recreatieruimte van het AZC Hardenberg. Ontmoet de bewoners van het AZC en leer meer over elkaars cultuur.’ Die boodschap draagt Annemiek van der Velde daar graag uit.

Annemiek is er woonbegeleider: “Enkele maanden geleden zijn we gestart met een koffieochtend zodat inwoners van Hardenberg op een laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met bewoners van het AZC. Inmiddels zijn al veel Hardenbergers langs geweest en zijn er tussen inwoners van Hardenberg en AZC bewoners erg leuke contacten ontstaan.”

Laagdrempelig is het inderdaad, dat mag best gezegd worden. Zou men denken dat het AZC een zwaarbeveiligde veste is, dan geldt dat zeker niet voor de mensen die de koffieochtenden willen bezoeken. Je kan je gewoon melden bij de receptie, je naam laten noteren, en als je weer weg moet je even afmelden. Uit voorzorg wel even je rijbewijs, ID of paspoort bij je hebben (maar dat moet altijd toch!). Het is er best wel open allemaal. Je wordt naar de recreatieruimte op de eerste etage gebracht en onderweg krijg je al informatie over het AZC. Je loopt langs de KNM ruimte, waar de bewoners van Fenneke, een collega van Annemiek, kennis krijgen van de Nederlandse maatschappij. Annemiek en Fenneke hebben eerder al een paar jaar in andere AZC’s gewerkt. Intussen zien we ook dat er een speciale vrouwenruimte is, met eigen, bijbehorende activiteiten. Zo werd er onder andere een picknick in Collendoorn georganiseerd. Niet alleen dat. Er is eveneens een naaiatelier en een knutselruimte. Ook de kinderen van het AZC worden goed bezig gehouden. Dat gebeurt in samenwerking met de Cultuurkoepel en de Stuw.

Annemiek: “We hebben inmiddels best wel een vaste groep voor de koffieochtenden. Vandaag zijn we vanwege de temperatuur lekker buiten gaan zitten, in de schaduw, gewoon aan een picknicktafel. Het is de vrijdag na Hemelvaartsdag. Er is toevallig maar een kleine groep omdat veel mensen in Hardenberg vrij hebben en dan andere dingen doen. Maar ook omdat de warmte de bewoners kennelijk binnen houdt.” Dat gold niet voor Imran (Pakistan), Ghafour en Ghulamsakhi (Afghanistan), Suamon (Bangladesh) en een mevrouw uit Syrië.  Annemiek: “Door de bank genomen is de groep veel groter, tot soms totaal wel 40 personen zowel vanuit Hardenberg als van het AZC. Vandaag missen we bijvoorbeeld enkele bewoners die altijd gezellig muziek maken.”