KNVB directeur: “Speeltijden vind ik een gedrocht”

Directeur amateurvoetbal KNVB Jan Dirk van der Zee: “Speeltijden vind ik een gedrocht”.

Het eerste seizoen van de Tweede Divisie zit erop. Directeur van het amateurvoetbal bij de KNVB, Jan Dirk van der Zee, zat gisteravond bij talkshow #HHCNOW aan tafel om het afgelopen seizoen te analyseren en vooruit te kijken naar volgend seizoen. Wat moet er anders?

Aan tafel zaten ook bestuurslid Bert Nijboer van HHC Hardenberg en Glenn Kobussen (aanvoerder van HHC 1). Zij waren duidelijk: “We hebben als club ‘ja’ gezegd tegen de KNVB om in de Tweede Divisie te stappen, nu willen we ook graag mee evalueren. Dat is ons goedrecht”, aldus Nijboer. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Bijvoorbeeld de discussie over de beloftenteams in de Tweede Divisie. “Dat is gewoon een deal met het betaald voetbal. Feyenoord wil bijvoorbeeld graag instromen. Die deal hebben de BVO’s met het amateurvoetbal gesloten. We schrokken ons alleen kapot dat zich nu achttien teams hebben aangemeld. Dat is volgens ons niet wenselijk.”

Wel snapt Van der Zee dat de beloftenteams graag tegen de BVO’s willen spelen. Ten eerste kennen de clubs niet de fantastische sfeer op de sportparken. Ook zegt hij: “De beloftenteams willen graag tegen een Glenn Kobussen spelen. Tegen een club als HHC krijgen ze namelijk meer tegenstand dan tegen een ander beloftenteam.” Tegen Kobussen zegt hij: “Jij gaat niet opzij bij een tackle.”

Voor wat betreft de verschillende speeltijden is van der Zee duidelijk: “Ik vind het een gedrocht. De maandagavond zou eraf moeten. Wat ook lastig is, is dat de zaterdag en zondagclubs het niet eens zijn over de speeltijden. Gelukkig helpt Fox Sports hierbij, omdat zij graag naar één speeltijd toe zouden willen. Daar zou ik ook voor zijn. Bijvoorbeeld alle wedstrijden op zaterdag om half 4.”

Van der Zee ziet woensdag 7 juni als een belangrijke datum, er is dan namelijk een overleg tussen de amateurclubs en het betaald voetbal: “Het is nota bene op m’n verjaardag, maar dan zullen we een belangrijke stap moeten zetten. Daarnaast loopt er ook nog een onderzoek, van een onafhankelijk bureau, dat eind juni moet zijn afgerond. Als die resultaten binnen zijn, kunnen we verder.”

Benieuwd naar het hele verhaal? De gehele aflevering 9 van #HHCNOW staat op YouTube (https://youtu.be/gP4F82pBhVI).