Kinderen en de uitvoering Die Schöpfung van Haydn

24 april 2016 Evenementen

Muziekproject met kinderen verbonden aan een uitvoering van Die Schöpfung.

CZOV Zanglust is een oratoriumkoor in Hardenberg en telt ongeveer 100 leden. Afgelopen jaar heft men “Die Schöpfung” van Joseph Haydn ingestudeerd en dit prachtige, in 1798 gecomponeerde werk werd op 23 april ’s avonds uitgevoerd in de Kandelaarkerk in Heemse.
Zanglust zingt al jaren onder leiding van dirigent Wolfried Kaper, een bevlogen dirigent die met zijn enthousiasme en muzikaliteit de kwaliteit van het koor enorm heeft verbeterd.
In “Die Schöpfung” heeft Haydn het scheppingsverhaal op een prachtige manier op muziek gezet. Beurtelings vertellen drie engelen: Gabriël, Uriël en Raphaël, gezongen door solisten, wat op de zes scheppingsdagen tot stand kwam, tussendoor bezongen en gevierd door het koor.

‘In deze tijd is er weer veel aandacht voor meer muziek op de basisscholen en Wolfried Kaper heeft een aantal maanden geleden de wens geuit om basisschoolkinderen uit te nodigen om onze generale repetitie op zaterdag middag bij te wonen. De concert commissie heeft alle basisscholen in de gemeente Hardenberg uitgenodigd, begeleidt door een lesbrief, zodat kinderen op een leuke, toegankelijke manier, iets kunnen leren over een koor en een orkest.’ zo liet men weten. Zaterdag was het zover. De dirigent gaf de kinderen uitleg over de muziek en liet tijdens de repetitie steeds kleine stukjes ten gehore brengen van orkest, koor en solisten. De kinderen maakten voor deze gelegenheid ook deel uit van het koor. Die Schöpfung leende zich hier uitstekend voor, bijvoorbeeld in de manier waarop Haydn de schepping van het licht uitbeeldt. Twee basisscholen deden mee aan de knutselwedstrijd en hun kunstwerken waren ook op die zaterdag van 23 april te zien in de Kandelaarkerk in Heemse.
zanglustheemse 3 zanglustheemse 12  zanglustheemse 10

zanglustheemse 9

zanglustheemse 11

zanglustheemse 8

zanglustheemse 13

zanglustheemse 7

zanglustheemse 6

zanglustheemse 5

zanglustheemse 4   zanglustheemse 2

zanglustheemse 14

zanglustheemse 1