Kinderen bezetten de raadzaal

23 november 2015 Evenementen

Voor één dag, op  23 november, waren kinderen de baas in Hardenberg. Leerlingen van vier verschillende basisscholen bezetten voor één dag in de raadzaal de stoel van een gemeenteraadslid en leerden hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Het waren afgevaardigden van obs De Regenboog uit Slagharen, kbs De Langewieke uit Dedemsvaart, dr. Albert Risaeus School en gbs ds. G. Doekes School uit Hardenberg.  Deze ‘Kindergemeenteraad’ organiseerde Hardenberg samen met Madurodam en ProDemos. De kinderen droegen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hadden voorbereid. Tijdens de vergadering namen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen kreeg, werd door de gemeente uitgevoerd.

De winnaar van deze Kindergemeenteraad Hardenberg werd de school De Regenboog uit Slagharen met  ‘Ontdek je omgeving met multimedia’.

Nationale Madurodamraad
De kindergemeenteraden vinden plaats in alle provincies van Nederland. Uit de Kindergemeenteraden worden 12 Madurodambassadeurs gekozen. Deze basisschoolleerlingen vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam en Madurodam in hun provincie. Het College van B&W van Madurodam en de Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Madurodam financiert de kindergemeenteraden en de uitvoering van de winnende projecten.

Kindergemraad 8

Kindergemraad 7

Kindergemraad 6

Kindergemraad 5

Kindergemraad 4

Kindergemraad 3

Kindergemraad 2

Kindergemraad 1