Jubileum damtoernooi HDC

14 november 2015 Nieuws

Feest in De Esch in Heemse bij deze kleine maar fijne vereniging. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Damvereniging HDC werd op 14 november een jubileum damtorenooi gehouden; een simultaanwedstrijd in het ontmoetingscentrum. De Hardenbergse Damclub (HDC) werd op 8 november 1965 opgericht door de bekende Jan de Wilde, een groot liefhebber van het dammen (zwartwit archieffoto HDC). Hij is altijd heel enthousiast achter zijn club blijven staan. Door zijn inspanningen kende HDC een aantal hoogtepunten als het meerdere malen optreden van oud-wereldkampioen dammen Ton Sijbrands in Hardenberg.  Wat ook in de geschiedenisboeken van de damclub staat geschreven is dat men het Wereldkampioenschap Dammen zelf in 2007 in theater de Voorveghter heeft georganiseerd. Huidige voorzitter is Gerben Overweg, gesecondeerd door zijn bestuursleden Jan Huisman, Mans Veltink en Henk van der Velde.Vanwege dit heuglijke jubileum werd op 14 november dus een aanschuifsimultaan georganiseerd waarin men het opnam tegen oud-Hardenberger Wim Bremmer, tegenwoordig woonachtig in Leidschendam. Bremmer nam het om te beginnen op tegen de eerste twintig spelers. Was een speler klaar met zijn/haar partij, dan werd zijn plaats ingenomen door een nieuwe speler. Op die manier konden maximaal veertig spelers tegen Wim Bremmer aantreden. Wim was in Hardenberg drie keer sportman van het jaar geweest. Hij heeft de titel MF (Maitre Federation), was kampioen bij de aspiranten en junioren en is nog steeds actief dammer in de hoogste regionen van de damwereld. Uiteindelijh wist Bremer bijna alle partijen te winnen; er was maar een remise.

Henk en Irina Boers legden het jubileum op video vast. Henk Boers was in 2007 direkt betrokken bij het WK-dammen in Hardenberg. De PR-man van de vereniging,  Jan Huisman, had een historisch overzicht over 38 jaar HDC tentoongesteld en dat werd flink bekeken. Zijn collega-dammers Gerben Overweg, Mans Veltink en Henk van der Velde leverden eveneens hun bijdrage. ’s Avonds werd het jubileum in informele sfeer gevierd, met de eigen leden plus aanhang. Met een warm en koud buffet, voortreffelijk bereid door het beheerdersechtpaar Jaap en Tiny Meerveld van De Esch, gevolgd door een prachtig uitgevoerde bingo. Zo kwam er een eind aan de viering van 50 jaar Damclub HDC.

Het evenement werd mogelijk door de financiële ondersteuning van AD&M- Administratie en Belastingadvies, en Rabobank Vaart en Vecht, beiden te Hardenberg.

HDC jub 5

HDC jub 1

HDC jub 2

HDC jub 3

HDC jub 4  HDC jub 6