Inloopbijeenkomst ontwerp sluizen Junne en Mariënberg

29 april 2016 Nieuws

Op 28 april was er een inloopbijeenkomst in restaurant De Bootsman in Stegeren over de ontwikkeling van de sluizen bij  Junne en Mariënberg in de Vecht.

Het was een tijdje stil geweest rond de ontwikkeling van de twee sluizen in de Vecht, maar nu organiseerde het waterschap een 2e inloopbijeenkomst. De ontwerpen voor de beide sluizen waren gereed. In tegenstelling tot de inmiddels aanwezige sluis in de Vecht bij Hardenberg, is nu  niet gekozen voor de deurenconstructie, die gevaar voor beknelling op zouden kunnen leveren. De nieuwe sluizen werken met een kleppen, die uit het water omhoog komen en na het schutten weer onder water verdwijnen. Dit nieuwe systeem is veiliger van opzet. Nog voor de a.s. zomer start men bij waterschap Vechtstromen de aanbesteding op waarna de verwachting is dat men vanaf december 2016 met de uitvoering kan beginnen. Het streven is om de sluizen in december 2017 klaar te hebben, waarna een testfase aanvangt. Zonder tegenslag verwacht in het voorjaar, uiterlijk voor de zomer 2018 de sluizen definitief in gebruik te kunnen nemen. Met de aanleg van de twee laatste sluizen in de Vecht bij Junne en Mariënberg is de Vecht straks bevaarbaar van Ommen tot aan de Duitse grens. Vanaf Ommen tot aan Zwolle kan men gebruik maken van de bestaande mogelijkheden.

Ontwerp van de Sluizen
De locatie in het winterbed van de Vecht, de veiligheid en toegankelijkheid zorgen ervoor dat dit bijzondere sluisontwerp sterk afwijkt van een traditioneel sluisontwerp.  Hieronder staat fotomateriaal hoe een en ander er uit komt te zien. Let ook op de sluishoofden die prefab inclusief motor elders kant en klaar aangemaakt worden. Daarnaast is het ontwerp aangepast op de wensen vanuit de omgeving. De vistrappen kunnen in de bestaande natuurlijk omgeving blijven functioneren. Bij Junne is de mogelijkheid om bij de sluis een theehuis te vestigen.

Bekijk de beelden van het waterschap vanuit verschillende momenten en hoog/laag posities.
inloop stuwen 5

marienberg laag a

marienberg laag b

marienberg laag c

marienberg HOOG e

 

marienberg hoog g

inloop stuwen 4

inloop stuwen 2

inloop stuwen 3

 

inloop stuwen 1

inloo stuwen

junne hoog a

junne laag b

junne thee huis c

junne laag d

junne hoog d

junne hoog e

junne hoog f