Inge strijdt zélf voor ALS: voor de derde keer!

15 augustus 2017 Evenementen

Inge strijdt zélf voor ALS: voor de derde keer! En dat binnen anderhalf jaar. VechtdalDichtbij berichtte eerder al over haar tweede actie.

De Gramsbergse Inge ter Voorde kreeg in juni 2015 te horen dat bij haar vader de diagnose ALS gesteld was. Inge: “Ik voelde me altijd al zeer betrokken bij de Glazen Huis actie in the Alley voor ALS. Toen ook míjn vader ook dat nare bericht kreeg, wilde ik zelf ook in actie te komen.  Ik overlegde met hem om op eigen initiatief mee te vechten om meer onderzoek mogelijk te maken naar deze aandoening van het zenuwstelsel. Om geld in te zamelen voor ALS. Hij vond dat goed.”

“Sportvrouw als ik ben, besloot ik hier in de omgeving een halve marathon te gaan lopen. Over een persoonlijk parcours van het Duitse Emlichheim naar Gramsbergen. Al tijdens het trainen, kreeg ik veel bijval. Mensen willen immers wat doen, maar kúnnen niks doen. Dan dus maar sponsorgeld geven voor die duurloop van mij. Al voor ik die halve marathon gelopen had, werd er tijdens de Lichtstadloop in de feestweek 2015 zo’n 2.000 euro ingezameld.”

Machteloosheid.

De docente toerisme en recreatie aan het Deltion College in Zwolle zegt vervolgens over de ziekte: “Je ziet het ook in je eigen familie gebeuren, je kan inderdaad zelf niks doen en je krijgt er zo’n machteloos gevoel bij. Ik werd er druk van in mijn hoofd. En dat wíl je niet.  Door zelf iets te doen, kon ik daar beter mee omgaan. Dus besloot ik in september vorig jaar vanaf het huis van mijn ouders in Hardenberg door het kanaal naar Gramsbergen te zwemmen. Afstand: bijna 5 km. Ik kreeg toen ontzettend veel welwillende medewerking om me heen. Door middel van bootjes en een aantal kajaks, alles kwam spontaan beschikbaar voor de begeleidingen om onderweg aan de wal geld in te zamelen. Dat werkt zó motiverend. Mijn vader zwaaide me bij de start op zijn driewielfiets na. Zoiets vergéét je nooit. Díe indruk hou je altijd op je netvlies vast.  De laatste honderden meters onder de brug door in Gramsbergen tot op de wal bij de Mommeriete was één grote publieks aanmoediging.  Het was één groot feest. Helaas overleed mijn vader een aantal weken later al. Maar in december kon ik meer dan 4.700 euro aan het Glazen Huis afleveren. Voor ALS! De totaalopbrengst was toen 46.087 euro.”

Hartstochtelijk fan van vrouwenvoetbal.

Inge is vanaf haar tiende jaar speelster van vrouwenteams geweest.  Vanaf haar twintigste werd ze ook bestuurlijk actief voor het vrouwenvoetbal. Met zélf actief spelen bij vrouwenteam 1 is ze inmiddels gestopt. Momenteel is ze lid van het hoofdbestuur van de sv Gramsbergen en belast met de nevenactiviteiten. Ze vult aan: “Dat betreft vooral de organisatie van het jaarlijkse grote, succesvolle internationale vrouwentoernooi (40 deelnemende verenigingen). De toenmalig voorzitter stopte er mee en men vroeg mij om een jaar die rol op me te nemen. Uiteindelijk ben ik dat maar blijven doen, omdat er zich geen ander aandiende. Zo gaat dat hier dan.”

Nu dus wéér een eigen actie voor ALS: de derde! Nu een spinning marathon!

Het belet Inge niet om over een aantal weken weer persoonlijk voor ALS in actie te komen. Inge: “Ik moet er zelf niet aan denken dat ik niet meer kan sporten omdat mijn spieren het niet meer doen! Ik wil mijn hoofd weer leeg maken, ik wil trainen en zweten om op die zaterdag zes uur lang een spinning marathon te doen. Ik zoek daarmee mijn afleiding en ik wil daarmee gezond blijven.”

Op haar facebookpagina staat: ‘Zoals ik eerder al aangaf, gaat er in de feestweek wat gebeuren. Na goed overleg met de organisatie van het Glazen Huis Gramsbergen, stap ik op vrijdag 1 september van 12.00 tot 18.00 uur op een fiets op een podium bij de Olde Woage en zal dan deelnemen aan een spinningmarathon. En dat in fantastische samenwerking hier met sportschool Topfit4all.’

Vandaag was ze al aan haar voorbereiding bezig, samen met Eline Veenstra van de sportschool. Voor weer zo’n ALS actie dus van deze no nonsens vrouw die daarmee heel feestend Gramsbergen triggert om die vrijdag fietsen te huren en mee te gaan doen. Over motivatie gesproken! En het publiek en de supporters zullen komen! Want alles is voor ALS.  Inge, super veel succes gewenst!!!