IkPas: startbijeenkomst in gemeentehuis

11 februari 2016 Korte berichten

Een wijntje bij het eten, of een biertje als u ’s avonds op de bank ploft. We drinken op steeds meer momenten alcohol. En eigenlijk merkt u dat pas wanneer u het een tijdje niet doet. Dat is de gedachte achter IkPas: een initiatief om een periode bewust geen alcohol te drinken.

Deelnemers aan IkPas maken een afspraak met zichzelf om een periode van 30 of 40 dagen helemaal geen alcohol te drinken. Op die manier doorbreek je de gewoonte om alcohol te drinken. IkPas is een initiatief van diverse gemeenten, GGD-en, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. Ook de gemeente Hardenberg doet mee aan IkPas.   “Voor veel mensen is alcohol drinken een gewoonte. We staan er eigenlijk niet meer zo bij stil. Ook is gezelligheid of vertier vaak verbonden met alcohol”, vertelt wethouder Jannes Janssen. “Zo sluipt de gewoonte er in om op steeds vaker te drinken, en met de leeftijd neemt dat alleen maar toe. Die gewoonte kun je doorbreken door er een periode bewust mee te stoppen. Zo merk je goed welke plek alcohol normaal in je leven heeft. Ik ben ook benieuwd hoe dat voor mij uitpakt, want ik doe zelf ook mee aan IkPas.”

Op 10 februari werd die startbijeenkomst gehouden in het Gemeentehuis in Hardenberg.  Wethouder Jannes Janssen gaf de aftrap. IkPas start eigenlijk op twee momenten: op woensdag 10 februari begint IkPas voor iedereen die 40 dagen niet gaat drinken en op 1 maart start IkPas voor mensen die 30 dagen de alcohol laat staan. Op www.ikpas.nl vindt u alle informatie over deze actie. De mensen die zich opgaven tijdens de startbijeenkomst in het gemeentehuis, konden direct hun polsbandje meenemen onder het genot van, uiteraard,  een alcoholvrij drankje. Wie er niet was en wie mee wil doen, kan zich opgeven via de website www.ikpas.nl. Hier vindt u ook alle informatie over IkPas.

IkPas a

IkPas b

 

IkPas c

IkPas d