Herinrichting Centrum Uiterwaard vordert

21 september 2015 Nieuws

Na het voltooien van de projecten Oude Radewijkerbeek en Molengoot, is men als onderdeel van een totale Vechtpark ontwikkeling nu bezig met de herinrichting van de uiterwaarden tussen de Europabrug en de Willem Alexanderbrug  met de projectnaam Herinrichting Centrum Uiterwaard. Dit project vindt in fases plaats. Tussen de Europaweg en Voorstraatbrug wordt een wandelpad langs de uiterwaarden aangelegd. Ook worden de dijk en de uiterwaarden door een betonnen trap met elkaar verbonden. Verder wordt de natuurvriendelijke oever tussen de Voorstraatbrug en de Amaliabrug doorgetrokken en verbreed. Een deel van de oever blijft evenemententerrein, waarvan de toegankelijkheid wordt vergroot met de aanleg van een wandelpad. Momenteel wordt dit terrein geschikt gemaakt om gras in te zaaien. De Voorstraatbrug wordt aangepast, zodat de doorstroming van de Vecht bij hoog water soepeler verloopt. Daarnaast zorgen de aanpassingen voor een betere uitstraling van de brug. Vanaf woensdag a.s. is de brug derhalve afgesloten voor autoverkeer. Dat duurt 10 weken. Er zullen omleidingsroutes van toepassing zijn. Ook de fietsers zullen een paar dagen ongemakken ondervinden.

In de bocht op de dijk, tussen de Amaliabrug en Willem Alexanderbrug wordt een transferium aangelegd, dat de functie krijgt van uitkijkpunt, vertrekpunt voor wandel- en fietstochten en van parkeervoorziening. Daarnaast wordt een overlaatkunstwerk geplaatst in de vorm van een drempel. Deze zorgt ervoor dat het Heemsermarspark bij extreem hoog water kan volstromen. De drempel dient ook als tribune tijdens evenementen. Dit deel van het werk zal in 2016 plaats vinden.

De ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen. Het project is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht. Ruimte voor water, beleving, natuur en veiligheid, een lig- en evenementenweide en wandel- en fietspaden geven het gebied een positieve impuls.