Gramsbergen opent nieuw openluchttheater

Gramsbergen opent nieuw openluchttheater

Een nieuwe culturele parel op een unieke locatie. Zo omschrijft Stichting ProGram het nieuwe openluchttheater in het Gramsberger Bosje. De officiële openingshandeling wordt vrijdag 20 mei om 19.30 uur verricht door wethouder René de Vent van de gemeente Hardenberg en enkele “oudgedienden” van de toneelvereniging die in de zestiger en zeventiger jaren in het bostheater speelde. Aansluitend is er een voor iedereen gratis toegangkelijk optreden van Harmonie Crescendo uit Gramsbergen  (met gastmusici van SDG Ane)  en de Limburgse zanger Gé Reinders, onder meer bekend van het lied Bloasmuziek, dat sinds 2003 onafgebroken in de Radio 2 Top 2000 staat.

Wie nu door het bos wandelt en bij het bostheater aankomt, zal het nauwelijks nog herkennen. De deels verrotte bielzen en de harde groene houten banken hebben plaatsgemaakt door een fraai in hoogte oplopend terrassenstelsel. Daarop is plaats voor ongeveer 300 stoelen. Een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het in 1958 door toneelvereniging DITO aangelegde openluchttheater lag er, na veelvuldig gebruik in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de  vorige eeuw, verloren en haveloos bij.

Na het door Stichting ProGram in 2010 georganiseerde culturele festival Night of the Forest gingen er stemmen op om het bostheater te redden van de ondergang. In 2013 is daar serieus werk van gemaakt. Tijdens de maatschappelijke beursvloer van de gemeente Hardenberg ontstond toen een match met architect Henk Hamhuis. De oud-inwoner van Gramsbergen heeft vervolgens een renovatieplan gemaakt. Met hulp van diverse technische deskundigen uit eigen plaats en ondersteuning van medewerkers van theater de Voorveghter in Hardenberg is het plan verder vorm gegeven.

Ondertussen ging het bestuur van Stichting ProGram achter de de financiële middelen aan. Het ideale plan, een theater met overkapt podium, kostte 99.000 euro. Dat bleek een te grote investering, waarop eind vorig jaar is gekozen om het project uit te voeren zonder de overkapping. Door de bijdragen van de gemeente Hardenberg, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Dividendfonds Rabobank Vaart & Vechtstreek, TVM Foundation, NAM, Rotary Hardenberg, Wensstichting Vechtdal, diverse sponsoren en giften waren hiervoor voldoende financiële middelen. Zeker toen ook nog lokale ondernemers de helpende hand toestaken. Trots is het bestuur van Stichting ProGram op de samenwerking met lokale bedrijven  (Loonbedrijf Hulter, Kuipers Bouwmaterialen, Bruinsma Kantoorefficiency, KZ Houtwerk, Kamphuis Transport, Prima Equipment, Unica), die het werk uitvoerden en materiaal leverden, en de buren Combibaan (aanleg elektra) en Sportvereniging Gramsbergen. Samen hebben ze een opslagruimte gerealiseerd voor theater en sport. Tevens gaat ProGram voor uitvoeringen gebruik maken van de accommodatie op sportpark ’t Hoge Holt zoals kleedkamers en toiletgelegenheid.

Openingsvoorstelling

De voor iedereen toegankelijke openingsvoorstelling wordt op vrijdag 20 mei verzorgd door Harmonie Crescendo en de Limburgse zanger Gé Reinders, bekend van het nummer Bloasmuziek. Daarna zijn er deze zomer voorstellingen op de zaterdagen 18 juni (gitarist Erik van ’t Holt, drummer Marco Mepschen en hun leerlingen), 2 juli (SOS Worshipband), 9 juli (familievoorstelling Circo Fiasco) en 13 augustus (Coevorder band Porterhouse met Ierse muziek).

Klik hier voor eerdere berichtgeving over dit onderwerp

VechtdalDichtbij zal verslag doen van de opening op 20 mei. Dank voor de uitgelichte foto van Gerrit Brink.