Campagne huisartsen en Vitaal Vechtdal: Stoppen met Roken

Gezamenlijke campagne huisartsen en Vitaal Vechtdal: Stoppen met Roken

Vechtdal – 1 juli 2016. De huisartsen in het Vechtdal en Vitaal Vechtdal lanceren vandaag hun eerste gezamenlijke leefstijlcampagne met als thema ‘Stoppen met Roken’. Doel van de campagne is extra aandacht voor gezondheid als iets waar de burger zélf over gaat.

Huisartsenpraktijken in het Vechtdal ontvangen posters over de (snel te behalen) positieve effecten van stoppen met roken voor in de wachtkamer en een klein, praktisch boekje met stoppen met roken-tips: wat te doen op de moeilijke momenten.

vit3

André Jansen, huisarts in De Krim ondersteunt de campagne van Vitaal Vechtdal van harte. “Het aandeel rokers in de regio is vergelijkbaar met het landelijke percentage van 25%. Mensen willen wel gezonder leven, maar weten niet altijd hoe. Daarom is het goed dat huisartsen en praktijkondersteuners als aanspreekpunt bij gezondheidsproblemen rokers aansporen om te stoppen. Met daarnaast praktische ondersteuning en begeleiding.”

Gezamenlijke aanpak

Gelijktijdig met de Vitaal Vechtdal-campagne gericht op inwoners, start op 1 juli ook de Saxenburgh Groep als rookvrije organisatie. Paul Habets, voorzitter Vitaal Vechtdal: “Onze overtuiging is dat je alleen vanuit een gezamenlijke aanpak in de regio goed kunt werken aan het stimuleren van gezond en actiever leven (preventie).”

In september komt er nogmaals aandacht voor het initiatief ‘Stoppen met Roken’, ditmaal in nauwe samenwerking met werkgevers (stoppen met roken-cursussen op de werkvloer), onderwijs (rookvrije scholen, gezonde school vignet, jogg aanpak), gemeente (rookvrije publieke ruimtes) én zorg (rookvrij Saxenburgh Groep). Deze gebundelde aandacht en goed voorbeeldgedrag zien de organisaties die samenwerken in Vitaal Vechtdal als de meest effectieve manier om de inwoners van het Vechtdal te ondersteunen bij gezond blijven.

Bijdragen aan Vitaler Vechtdal

Roken is als eerste thema benoemd omdat dit toch een grote ziekmaker is en negatief effect heeft op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Elk half jaar zal gezamenlijk een nieuw thema worden belicht. De inwoners en partners van Vitaal Vechtdal dragen ieder vanuit hun eigen domein, rol en expertise bij aan een Vitaler Vechtdal.

Vitaal-Vechtdal 2

André Jansen, huisarts in De Krim (links) en Paul Habets, collega-huisarts en voorzitter van Vitaal Vechtdal (rechts)

 

Vitaal-Vechtdal 1