Ganzen, ganzenmarkt en .. Coevorden!

9 november 2015 Evenementen

Ganzen, ganzen markt en meer in Coevorden. Waaronder de Ganzenmarktkrant 2015 van redactrice Esselien de Groot, de ganzenmarkttoernooien voor bowling, voor jokeren, voor klaverjassen, voor bridgen en de strijd om het gouden gansje bij de tafeltennissers. De disco zaterdag voor de jeugd, de muziek en ganzenfanfare op de koopzondag. Dat is allemaal al geweest als op de tweede maandag van november, de hoogtijdag, de laatste dag van de feesten in Coevorden de ganzen vanaf drie punten gaan lopen naar de Markt. Op de ganzenmarkt maandag, met de landelijke bekendheid, met de laatste jaren ook een jaarmarkt in het centrum en de alom gezelligheid in de cafés.

De ganzen, die begeleid worden door de traditioneel geklede  kandidaat-missen met hun mandje en hun lange goa-stok, gaan op pad. Want als de ganzen op de bühne gearriveerd zijn, zijn ook zij getuige wie van hen de Miss Ganzenhoedster wordt. En ‘s middag dezelfde traditie, maar dan voor de Mini-Miss verkiezing. Want beiden wacht meestal al vrij vlot een aantal van de eerste activiteiten: op bezoek bij de ganzenbaby en de grandioze Sinterklaasintocht. Want daar draag je een jaar lang de titel voor, want je bent immers niet voor niets gerekruteerd uit die 15 kandidaten die zich opwierpen en je bent een bekende CV-er geworden.

Vanuit de koepel op de Ganzenmarkt, zoals de traditie dat verlangt, in stijl en passende kledij. Want Coevorden en ganzen zijn sinds eeuwen met elkaar verbonden. Voor de 54ste keer vond dus de Ganzenmarkt plaats omdat heel vroeger de ganzen na het in grote getale opdrijven  op de markt verhandeld werden. Maaike Tromp en Merle Kempees presenteerden telkens een voor een de nieuwe kandidaten na eerst naar een videootje van elk van hen gekeken te hebben. En na de toespraken van voorzitter Henri van Ringen, burgemeester Bert Bouwmeester, na het jurywerk van Coby Pasveer, Lies Koel en (nieuw dit jaar)  Giny Wolf kwam aan de spanning van de kandidaten een einde. De nieuw gekozen Miss dit jaar is geworden Ilse Kremer, 16 jaar uit Coevorden; zij kreeg de sjerp omgehangen van de vorige Miss. Tweede werden Fiore Gielen (14) en derde Natalie Massa (13), beiden ook uit Coevorden.

Op de laatste foto van de serie staan de beide Missen samen afgebeeld. Want ’s middags werd de 9-jarige Amber Sluyters de nieuwe Mini-Miss Ganzenhoedster. Zij en de nieuwe Miss Ganzenhoedster Ilse Kremer gaan Coevorden dus het komende jaar bij allerlei gelegenheden vertegenwoordigen. Tweede bij de Mini’s werd Veronique van der Weide (7) en derde Elise van der Zijl (10).

Met dank aan Esselien de Groot voor de nagekomen informatie over de Mini-Missen.