Foto-expositie Lars van den Brink in gemeentehuis Hardenberg

11 december 2016 Evenementen

Foto-expositie Lars van den Brink van FUNDATIEfusions te bezichtigen in gemeentehuis Hardenberg.

In de hal van het gemeentehuis in Hardenberg zijn foto’s van Lars van den Brink te zien. De expositie valt onder de noemer FUNDATIEfusions . Hierbij wordt kunst van Museum de Fundatie uit Zwolle op openbare plekken in de regio tentoongesteld. De foto-expositie is tot medio 2017 te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. 

Europa: van een politiek ideaal naar een heet hangijzer. Om te laten zien dat Europa meer is dan een door politici bedacht bestuurlijk model trok fotograaf Lars van den Brink (Alkmaar, 1977) in 2014, met zijn vrouw en twee kinderen, een half jaar met een camper door Europa. Ze bezochten 22 landen. De fotoserie ‘A Happy Day in Europe’ ontstond en laat zien dat Europa in de eerste plaats een continent is, een stukje aarde, waarop heel veel gewone mensen elke dag opnieuw proberen om zo prettig en goed mogelijk samen te leven. Lars ten Brink concentreerde zich voor de reportage op de activiteiten van de verschillende Europeanen tijdens het weekend, als de dagelijkse sleur wordt doorbroken en politieke actualiteiten tijdelijk naar de achtergrond zijn verdreven.

Foto’s als schilderijen van laatmiddeleeuwse meesters.

‘A Happy Day in Europe’ is een reeks stilstaande time-lapses, waaruit 12 foto’s te zien zijn tijdens de FUNDATIEfusions. Van den Brink bracht de mensen op een bijzondere manier in beeld. Zijn fotocamera stond gedurende de dag op een vaste plek in de buurt van een activiteit, uiteenlopend van schaatsen in Polen en swingen in Spanje tot vliegeren in Rusland en brugspringen in Bosnië en Herzegovina. Als hij iemand iets bijzonders zag doen, maakte hij snel een foto. Aan het eind van de dag legde hij de tientallen foto’s over elkaar om ze zo te combineren tot één beeld. De overvolle composities doen denken aan schilderijen van de laatmiddeleeuwse meesters als Pieter Brueghel en Jeroen Bosch. Door die aloude taferelen met een moderne techniek nieuw leven in te blazen, roept Van den Brink de vraag op of datgene wat ons verbindt tegenwoordig niet net zo sterk is als toen.

Museum de Fundatie.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het spectaculair uitgebreide Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert het museum compacte presentaties op openbare plekken in en rond Zwolle. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl. De expositie is tijdens openingstijden te zien in de publiekshal op de begane grond van het gemeentehuis van Hardenberg.

larsvandenbrinkexpo-7

larsvandenbrinkexpo-5

larsvandenbrinkexpo-4

larsvandenbrinkexpo-6

larsvandenbrinkexpo-3

larsvandenbrinkexpo-2

larsvandenbrinkexpo-1