Feestweek 170-jarige bestaan molen de Lelie Ommen

23 juni 2016 Nieuws

Vanaf dinsdag 21 juni tot en met zaterdag 25 juni worden er allemaal feestelijke activiteiten georganiseerd rond het 170 jarige bestaan van Molen de Lelie in Ommen. De activiteiten zullen onder anderen verschillende proeverijen, kunsten en oude ambachten betreffen. Op vrijdag 24 juni is er vanaf 17:00 uur het grote feest met het eigen gebrouwen Lelie Weizen bier(tje). Dit bijzondere Weizenbiertje, dat het 170-jarig bestaan van de molen onderstreept, is naast op fles, vanaf 21 juni eveneens van de tap verkrijgbaar in  café de Herberg in Ommen!

Molen de Lelie is gebouwd in 1846 door J. Mansier. Het is een houten achtkantige stelling molen en is g Gedekt met riet en een onderbouw van stenen. De wiekenvormen hebben een fok en een Oudhollands systeem. De molen heeft twee koppel lavastenen (voor koel produceren), twee regulateurs, twee mengketels, twee silo’s, een buil en een kammenbuiwerk.  Molen de Lelie is sinds 1983 in gebruik door molenaar Anton Wolters en zijn vrouw Rita. In de beginjaren maalde hij alleen meel voor bakkerijen. Dit is nu een stuk uitgebreider, door een mooie biologische winkel in natuurvoeding en een schuur met diverse soorten meel, natuur en diervoeders producten.  Men heeft volop biologische, ecologische, verse en food/nonfood producten. Ook levert men ambachtelijke meelproducten en diervoeders.

Het Weizenbier is gebrouwen door Gert-Jan Rijstenberg, al 11 jaar hobbybrouwer in Dalfsen. Hij kende molenaar Anton Wolters al geruime tijd omdat Gert-Jan bij Anton het restproduct bierborstel levert als voer voor zijn paarden. Het was Anton die hem vroeg of hij een jubileum biertje wilde brouwen op basis van o.a. spelt. Zo gezegd, zo gedaan. Na een proefbrouwsel en een proefavond in de Herberg, waren alle panelleden enthousiast. Inmiddels heeft Gert-Jan er 1.000 liter van gemaakt in de Sallandse brouwerij in Raalte (de brouwer heeft zelf thuis maar een brouwcapaciteit van 50 liter) en heeft het de naam meegekregen van Lelie Weizenbier. De 30% tarwe en 20% spelt (spelt is ook een tarweproduct) wordt uiteraard geleverd door de molen zelf. In de winkel is de exclusieve verkoop op fles.

molendelelie 8

molendelelie 1

molendelelie 2

molendelelie 3

molendelelie 4

molendelelie 5

molendelelie 6

molendelelie 7

 

molendelelie 9

molendelelie 10

molenlelie 2

molenlelie 1

molenlelie 3