Eiertikken op de nieuwe Markt in Ommen

Tweede Paasdag was er een sfeervolle drukte bij het eiertikken op de vernieuwde Markt in Ommen, bij het Vechtpodium. Na de kerkgang begon rond elf uur het traditionele eiertikken, waarvan  het de bedoeling is  om de eieren zo lang mogelijk heel te houden. En dat lukte prima. Steeds meer deelnemers kwamen naar de Markt en genoten daarbij ook van de gezellige muziek van het Flater Pretorkest.

Dit eeuwenoude paasgebruik wordt overeind gehouden door de Gemienschop van Oll Ommer. De familie Martens zorgt al drie generaties lang voor het koken en verkopen van de eieren. Ook Tweede Paasdag zijn het Gerard Martens, Tiny Martens-van Dijk, Kees Keizer en Dinie Keizer-Martens die z´n 2000 hard gekookte eieren aan de man of vrouw brengen. Ze posteren zich op het plein voor de Hervormde kerk met de tot de rand toe gevulde kist met eieren. De spelregels zijn daarbij als volgt: er worden groepjes van vier personen gevormd, die met een ei, diep weggestoken in hun knuisten waardoor alleen de bovenkant zichtbaar blijf, aan het tikken slaan. Scherp op scherp en stomp tegen stomp. Wie het laatste ei van de medespelers stuk tikt krijgt de getikte eieren als overwinning.
Voor de familie Martens begint het eiertikken al met het sprokkelen van hout om de ouderwetse fornuispot te kunnen stoken. Eerder in de week worden de eieren uitgezocht. Een heel karwei want elk ei moet mooi glad zijn en gaaf, want anders koken ze kapot. Elk ei is dan ook in handen geweest van Gerard Martens. Zaterdag wordt het vuur gestookt en gaan de eieren in een grote jute zak het kokende water in. Om na-aperij te voorkomen krijgen alle eieren een bijna paars kleurtje. En alleen bij de familie Martens is het recept bekend van een mengsel dat aan het kokende water is toegevoegd. Als ze uit de pot gaan worden ze nog weer uitgezocht want er mag geen enkel bastje inzitten. Door de secure wijze van koken, niet te hard, niet te zacht, zorgt men er voor dat de eieren op de Tweede Paasdag nog heerlijk zijn om te eten.
Behalve voor het eiertikken zorgt de familie Martens ook voor de duizend eieren die de Handelsvereniging verstopt tijdens het eierzoeken voor kinderen. Dit paasgebruik wordt gehouden op Paaszaterdag en was ook afgelopen zaterdag weer een succes.