Eerste pluk op Lutter Esch

9 oktober 2015 Nieuws

Bij de familie van den Hoven breekt een drukke tijd aan. Immers aan de Kiezelweg op de Lutter Esch vindt de eerste pluk plaats. Naast het varkensbedrijf kennen Géke en John ook een wijnbedrijf. Normaal gesproken is september de pluktijd van de witte en blauwe druiven. Doordat de weersomstandigheden in het voorjaar niet mee zaten, kwamen de druivenstokken later in ontwikkeling. Nu, zo’n 2-3 weken later dan normaal werd de juiste verhouding suiker/zuren in de druiven gemeten en kon men de hulpen inschakelen om de pluk van de trossen ter hand te nemen. Afgelopen maandag begon het. Het is best een secuur werkje om geschoonde, zuivere trossen druiven in de verzamelbakken te doen. Diezelfde dag nog worden de trossen ontsteeld, waarna de most naar een wijnbedrijf op Texel vervoerd wordt. Daar vindt de verdere wijnbereiding plaats en rijpt het wijnproduct totdat het gereed is om te bottelen. Voor de witte wijnen is dat meestal in juni van het volgende jaar, de rode wijn van wijngaard De Lutter Esch komt een jaar later op fles. De opbrengst is doorgaans zo’n 4.000 liter wijn. De afzet van dit Vechtdalproduct vindt hoofdzakelijk in de regio plaats.