Dijkwachtoefening Vechtstromen in weer en wind

25 november 2015 Nieuws

De dijk op tijdens dijkwachtoefening Vechtstromen. Circa zestig vrijwillige dijkwachters uit de regio inspecteerden op 24 november de dijken langs de Vecht bij Hardenberg. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse dijkwachtoefening van waterschap Vechtstromen. Op de thuisbasis op de Haardijk kregen de dijkwachters vooraf gedegen instructies over (eigen) veiligheid en communicatie. Daarna liep VechtdalDichtbij in weer en wind een poosje mee langs het afwateringskanaal bij Zuid Meene waar een lek in de dijk geconstateerd werd en waarover actie ondernomen moest worden.

Het waterschap telt ongeveer tachtig vrijwillige dijkwachters die in actie komen als er problemen dreigen te ontstaan door hoogwater. “Wanneer er hoogwater is, leert de ervaring dat onze vaste medewerkers enorm druk zijn. Daarom zetten wij onze vrijwillige dijkwachters op zo’n moment in. Dat gebeurt dan in twaalfuurs diensten”, legt Wout Nijmeijer uit. Hij organiseerde de dijkwachtoefening van 24 november, die de naam kreeg ‘Oefenen bij duisternis’.

Het is de vijfde oefening voor de vrijwillige dijkwachters. Een keer eerder werd de oefening ook in het donker gehouden. “We organiseren elk jaar een trainingsmoment”, legt Nijmeijer uit. “De ene keer is dit een instructieavond en de andere keer gaan de mensen daadwerkelijk op inspectie. Vooral als het donker is, regent en/of waait voelen mensen het alsof het een echte dreigende situatie is. Vandaar dat we dit in november doen, en niet bijvoorbeeld middenin de zomer.”

Voor de oefening worden vier dijkvakken voorbereid met allerlei misstanden. “De dijkwachters zijn op een moment van dreiging heel erg belangrijk. Zij zijn dan de ogen en oren van het waterschap. Tijdens de oefening moeten de deelnemers in groepjes de dijk op. Zij moeten dan in het donker de gevaren vinden en rapporteren aan ons bel team, zodat we snel overzicht hebben van de situatie.”

Vrijwilligers  
Hoewel Vechtstromen al circa tachtig vrijwillige dijkwachters heeft, zijn er altijd mensen nodig. Aanmelden of informatie opvragen kan via dijkwacht@vechtstromen.nl

Dijkwachtenoef 1

Dijkwachtenoef 3

Dijkwachtenoef 2

 

Dijkwachtenoef 9 Dijkwachtenoef 8 Dijkwachtenoef 5   Dijkwachtenoef 10