Dag van de Duurzaamheid

9 oktober 2015 Evenementen

Op vrijdag 9 oktober 2015 was de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Met het ‘Dagje Duurzaam Doen’ laten duurzame initiatieven en bedrijven zien hoe zij duurzaamheid een plek geven.

Activiteiten voor inwoners

In Natuuractiviteitencentrum De Koppel  een duurzaamheidsexpositie waar de bezoeker handige tips voor dagelijks gebruik kreeg. Bij de Slimme Bandenpompen in Hardenberg zijn medewerkers aanwezig die helpen met de bandenspanning en uitrekenen hoeveel geld bespaard kan worden. In het Dorpshuis in Lutten liet winnaar van de duurzame kernen wedstrijd Lutten Lééft zien hoe zij sociale duurzaamheid invullen. In Bergentheim en Kloosterhaar konden inwoners zich laten voorlichten over technische duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en –collectoren. Verder organiseerde een duurzame instantie bij uitstek, Kringloop Hardenberg een open dag waarbij mensen een kijkje achter de schermen konden krijgen.

Wethouder las voor

Wethouder duurzaamheid René de Vent las  de kinderen van de Rissaeusschool in Hardenberg ‘s ochtends voor uit het boek Kapsones. Dit boek was speciaal voor de voorleesactie op de landelijke Dag van de Duurzaamheid geschreven door prinses Laurentien en Jan Terlouw. Daarna gaf hij in het centrum van Hardenberg bij het Broekenhuis de aftrap voor de Slimme Deuren actie van de gemeente Hardenberg. Hij overhandigde bedrijfsleidster Hennie Roelofs het slimme deuren schildje om aan de deur te hangen en ze vertelde hem hoe ze de energiemeters nauwlettend in de gaten houdt. Met deze actie wil de gemeente winkeliers wijzen op de mogelijkheden om energie te besparen door de winkeldeur dicht te houden. Later in de ochtend maakte De Vent bij de Slimme Bandenpomp bij garage Pouw in Hardenberg de tot nu toe behaalde besparingen bekend als men de juiste spanning op de banden houdt. Behalve bij Pouw kan men de spanning ook meten op de Haardijk op de P-plaats bij de twee bekende bouwmarkten. De resultaten kan iedereen teruglezen op de website  http://www.bandopspanning.nl/de-slimme-bandenpomp/locaties

Duurzame Tour

Voor maatschappelijke organisaties, politic en ondernemers was ’s middags een Duurzame Tour georganiseerd. Het gezelschap bezocht 4 duurzame initiatieven in de gemeente met de Rova Groen Gasbus. De Casper Diemerschool in Bergentheim, Lutten Lééft in het dorpshuis in Lutten, Stal Gert van den Hof in Slagharen en de gemeentewerf in Hardenberg. Trouwens, in het dorpshuis in Lutten waren ook de senioren te gast. Zij genoten van een gezellige muzikale middag met Tiz’nix. De Duurzame Tour startte bij Rabobank Vaart & Vechtstreek en eindigde daar met een inspirerende lezing van Hans de Jong.