Dag van Europa vandaag gestart in Hardenberg

Dag van Europa vandaag gestart in Hardenberg.
De provinciale aftrap van de Dag van Europa vond dit jaar plaats in Hardenberg. Op het Alfa College in het LOC+ aan de Parkweg in Hardenberg werd onder meer de Duitse kennis van leerlingen van Alfa College, Groene Welle en Vechtdal College getest. Ook trad de Duits-Nederlandse rapper Kalibah op en was er na een welkom door directeur Klaas Bakker van het Alfa College een openingswoord van burgemeester Peter Snijders.
Dag van Europa staat dit jaar in het teken van Duitsland. EUREGIO, het grensoverschrijdende samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen, heeft 9 mei ook uitgeroepen tot Dag van de Buurtaal. Het is een jaarlijkse actiedag waarop scholen het belang van goede kennis van de Duitse taal benadrukken. Duits is niet alleen een boeiende en kleurrijke taal en het beheersen van de Duitse taal biedt volop kansen op Duitse arbeidsmarkt. Voor inwoners van de grensgemeente Hardenberg is de kans op een baan veel groter als ze zich ook richten op de Duitse arbeidsmarkt. In veel sectoren is in Duitsland een veel grotere kans op werk, zoals in de zorg en kinderopvang.
Export naar Duitsland.
Een kwart van alle Nederlandse buitenlandse handel vindt plaats met Duitsland. De export van Nederland naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen is al zes keer zo groot als die naar China. Meer dan 5.000 Nederlandse bedrijven hebben dochterbedrijven in Duitsland. In Nederland zijn 3.400 Duitse dochterbedrijven gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die de Duitse taal beheersen.

Leerlingen van vwo-3 van het Vechtdal College hebben na afloop een rap in het Duits gemaakt, met een link naar het optreden van Kalibah en de taal van de bewoners over de landsgrens.

 
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone