Bouw Vechtezomp vordert gestaag

6 maart 2016 Nieuws

De bouw van de Vechtezomp in Gramsbergen vordert gestaag. Als men de bouwloods binnenkomt, ruikt men de typische geur van het verse hout die vrij komt als men aan het schaven en een het zagen is. “We zijn al weer zo’n vier maanden lekker bezig met de bouw van de vechtezomp”, zegt bouwmeester Piet Toering, terwijl 3 van zijn medewerkers het kromhout bewerken van de spanten. Uitgerust met gehoorbeschermers zijn twee man inderdaad aan het schaven, een derde is op een zaagtafel bezig om een spant exact op maat te maken. Het zijn drie leden van de groep van zo’n 15 vrijwillige medewerkers die van maandag tot en met donderdag ’s ochtends en ’s middags telkens een aantal uren in de bouwloods van scheepstimmerwerf Vechtezomp te vinden zijn.

“Een nauwkeurig werkje, dat aanbrengen van de spanten,” zegt Piet Toering. “Spanten zijn heel belangrijk voor de stabiliteit en de sterkte van de romp van de boot. Algemeen is het uit Denemarken afkomstige hout van redelijk tot goede kwaliteit. In oktober 2015 waren de lange planken binnengekomen. Onlangs kwamen de krommers binnen, die nodig zijn om de spanten te maken. “Het werk vordert gestaag, we doen geen concessie aan de kwaliteit van de boot”, zegt Piet. “Ondanks dat dit de tweede vechtezomp is die we maken, ondanks dat we inmiddels een  ervaren ploeg medewerkers hebben en ondanks dat we de bouwkunst inmiddels zonder extern advies goed onder de knie hebben,  houden we vast  van een planning van een jaar bouwtijd.”

Aan het kanaal ter hoogte van brouwerij de Mommeriete is men intussen bezig met het uitgraven van de plek waar de botenloods zal komen. Ook dat is niet zo maar een gelopen koers. Het vergt veel overleg met allerlei instanties en de eigenaar van de grond, zegt stichtingsvoorzitter Klaas Bolks die in zijn spaarzame vrije tijd ook nog een groep mensen rondleidt en hen een en ander uitlegt over het project.  Een project dat begon met het idee om iets aan de beleving van de Vecht te doen, al of niet in samenwerking met de Duitse buren. Die samenwerking verliep goed en zodanig dat men over de grens in Laar wat sneller over de financiën kon beschikken om in Gramsbergen een eerste versie van de vechtezomp te gaan bouwen. Vorige jaar juni werd die in gebruik genomen door de Mühlenverein Laar. Klaas Bolks: “Terwijl men in de bouwloods bezig is en bij de Mommeriete met de botenloods, hebben zich inmiddels zo’n 15 aankomende schippers gemeld die de vechtezomp zullen gaan bevaren. De meeste van hen hebben inmiddels al een vaarbewijs, anderen zijn er mee bezig. Momenteel buigen we ons ook over de kleding van de schippers, ook dat willen we goed voor elkaar hebben. Belangrijk omdat we arrangementen in de maak hebben waar een goede uitstraling bij nodig is om de vechtezomp passend en doeltreffend te kunnen laten manifesteren in dit gedeelte van het vechtdal, varend op de Vecht.”

zomp 1

zomp 12

zomp 2   zomp 20  zomp 18 zomp 17

zomp 16

zomp 15

zomp 14  zomp 11

zomp 10

zomp 8

zomp 7

zomp 6

zomp 5

zomp 3 zomp 19

zomploods 1

zomploods 3

zomploods 5

vechtzomp gb1 (Custom)