Bouw Vechtezomp van start

5 oktober 2015 Nieuws

De Duitse Vechtezomp werd  in het voorjaar bij de molen in Laar al ceremonieel  in gebruik genomen. Nu is de Nederlandse, Gramsbergse versie aan de beurt. Op 5 oktober ging op de scheepstimmerwerf Vechtezomp bij Houtindustrie Gramsbergen officieel de bouw van die Vechtezomp van start. Onder leiding van scheepsbouwmeester Piet Toering reden de vrijwilligers de eerste grote plank de bouwruimte binnen. Vervolgens kon het glas geheven worden op een te verwachten succesvolle bouwperiode. Daarvoor deed Klaas Bolks van de stichting verslag van het ontstaan van de bouw van de twee Vechtezompen. Omdat men bij de buren in Duitsland  de bouwcenten wat sneller voor elkaar had gekregen werd de bouw van de Duitse zomp als eerste ter hand genomen. Aan deze kant van de grens had men de financiën nu voor elkaar gekregen. Het was onder andere de Rabobank die met een sponsoring van 25.000 euro de kosten van de bouw sluitend maakten, voordat de bouwovereenkomst officieel getekend kon worden. Inmiddels waren de belangrijkste materialen voor de zomp, de dikke planken van wel 15 meter van eiken bomen uit Denemarken gearriveerd.

Stichting Vechtezomp heeft ten doel het beschermen en doen herleven van het historische- en culturele karakter van het Vechtdal. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het (doen) vervaardigen, (doen) restaureren en in de vaart brengen van zompen om de historie van de oorsprong van de Vecht tot haar uitmonding in het IJsselmeer onder de aandacht van het publiek te brengen. De Nederlandse zomp komt tot stand dank zij financiële ondersteuning van de provincie Overijssel, het coöperatief dividendfonds van RABO Bank Vaart en Vechtstreek, de gemeente Hardenberg, het Prins Bernard Cultuurfonds en enkele lokale ondernemers. Door de stichting wordt nauw samengewerkt met VVV Emlichheim en Mühlenverein Laar. Er is een gezamenlijk logo en flyer ontwikkeld en afspraken gemaakt over veiligheid, boekingen, vergunningen enz.

Lokale ondernemers en de Rabobank zijn enthousiast om de Vechtezomp te laten varen en dragen elk op hun eigen wijze bij aan de bouw van de Vechtezomp, de haven en de loods. Zo gaat bierbrouwerij Mommeriete de haven en de loods voor de Gramsberger Vechtezomp bouwen.  Ook de Duitse Vechtezomp werd dus gebouwd in Gramsbergen.

Wethouder René de Vent is blij dat de Vechtezompen weer terugkeren op de Vecht: “Dit initiatief is een  goed voorbeeld van een mooi, grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme.” De Vent: “Het is geweldig dat wij deze bijzonder boten weer terug kunnen brengen op de Vecht. De vechtzompen waren van groot belang bij het vervoer van goederen en nu gaan zij toeristen, maar ook onze inwoners laten zien hoe bijzonder ons gebied is vanaf het water.” Hoe de Vechtezomp er uit zal komen te zien?  Zie hierna de foto’s, genomen op 25 april toen de  Duitse versie kwam aanvaren, traditioneel  gelost en ceremonieel in gebruik werd genomen.