Herziene uitgave van Het Oude Land

In de Troubadour in Hardenberg vond zaterdag een presentatie plaats van  een herziene uitgave van  ‘Het Oude Land’ van Guillaume van der Graft, nu ook aangevuld met illustraties. Na een inleiding door Hendrie Heijink van de gelijknamige boekhandel/uitgeverij, kwam Arjan Barnard aan het woord. Hij ging als familie van de inmiddels overleden auteur in op het tot stand komen van de oorspronkelijke uitgave zoals hij dat vanuit zijn gezichtsveld meegekregen had. Het verscheen oorspronkelijk als een dichtbundel in 1958 als een kennismaking en ervaring met de Sallandse plattelandsgemeenschap en zijn inwoners.

Na een rondwandeling door stad Hardenberg werd het eerste exemplaar van deze herziening door Gerrit-Jan van Faassen, samensteller en vormgever, overhandigd aan Marieke Barnard, dochter van de auteur. ‘Het Oude Land’ is een in 2016 met illustraties en tekst aangevulde uitgave van de onder dezelfde titel in 1958 verschenen dichtbundel van Guillaume van der Graft, pseudoniem van Willem Barnard (1920-2010).

Van der Graft schreef deze bundel in 1957 tijdens een vakantie in Emst op de Veluwe, zeven jaar na zijn vertrek uit Hardenberg, waar hij van 1946 tot 1950 predikant was. Het Oude Land geeft hij in een aantal gedichten zijn kennismaking en ervaringen weer. De bundel heeft naast een literaire een historische betekening voor Hardenberg.

oudeland 8  oudeland 4

oudeland 7

oudeland 6

oudeland 3

oudeland 2

oudeland 1

oudeland 5