Aspergetijd van start: burgemeester steekt de eerste in Diffelen

12 april 2017 Nieuws

Aspergetijd van start: burgemeester steekt de eerste in Diffelen.

Het is niet meer weg te denken uit het Vechtdal. Niet voor niets hebben Tamara Toering en Gertrude van Keulen van Vechtdal Marketing de slogan bedacht: Verrukkelijk Vechtdal Asperges, een ongekend culinair avontuur. VechtdalDichtbij bezocht en bezoekt binnenkort een drietal aspergetelers.

De aftrap vond plaats bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen, waar Jan Nijhuis van de aspergeboerderij en boerderijwinkel B&W van Hardenberg en andere genodigden,  waaronder diverse restaurantkoks,  welkom heette. Daarna voerde burgemeester Peter Snijders het woord en ging in op het belang van de aspergecultuur in deze regio. Landelijk en in het Vechtdal is de aspergemarkt nog steeds goed groeiende.

Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden daarom overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.Vervolgens was het tijd voor de eerste steek. Vakkundig maakte Peter Snijders eerst even wat grond vrij om ruimte te maken voor de steek en dat uiteraard onder toeziend oog van vakman Jan Nijhuis, Daarna plaatste hij het steekmes zo diep mogelijk tegen de scheut om die onderaan in de grond af te steken. De eerste asperge van dit  zo’n twee maanden durende seizoen (het begint erg vroeg al dit jaar) was hiermee officieel een feit. 

Daarna kon het gezelschap een toast uitbrengen op het welslagen van het seizoen en proeven en genieten van diverse culinaire (asperge)hapjes, waaronder ook een asperge(bitter?)balletjes van Rheezer Bistro de Rheezerbelten