Asperges uit Radewijk: uit de boerderijwinkel van Kelder.

19 april 2017 Nieuws

Asperges uit Radewijk: uit de boerderijwinkel van Kelder.

“Het is altijd afwachten hoe vroeg ze komen. Dit jaar waren ze erg vroeg!” zegt Annie Kelder.  En toen recentelijk de eerste aspergestengels aan de Toeslagweg bij Kelder weer het kopje boven de grond uitstaken, was Carek er ook al. Carek is al zeven jaar de trouwe seizoen medewerker van de firma Kelder als het om asperge oogsten gaat. Als geen ander weet hij soepel en behendig om te gaan met de oogstmachine om het zwart/wit folie even van de rug te lichten. Zijn geoefende oog ziet dan onmiddellijk waar onder het oppervlak de asperge naar het daglicht wil. Handig maakt hij dan de boven- en zijkant vrij van de aarde om met zijn steekmes ‘het witte goud’ onderaan los te snijden. En dat zo nu en dan onder toeziend ook van Annie. Want Annie wil voeling houden met het buitenwerk. Immers, een plotse omslag kan al snel verandering brengen in de groei. En naarmate de temperatuur hoger wordt, aarzelt ze niet om te zorgen dat Cerak assistentie krijgt. Want asperges kennen geen geduld. En willen kost wat kost hun weg vinden naar de consument.

Wanneer en hoe het allemaal begon?

Annie: “De datum vergeten we nooit. Op de dag van de grote vuurwerkbrand in Enschede in 2000 gingen we de eerste planten halen. Op weg naar Limburg kwamen we door Twente rijdend de massale uitruk van hulpdiensten tegen die naar de ramp gedirigeerd werden. Toen begon onze aspergeactiviteit. En met succes. Een aantal jaren later al maakten we er een anderhalve hectare er voor vrij. Tijdens het aspergeseizoen hebben we nu dagelijks de boerderijwinkel er voor open. Tot en met 24 juni, van 9.00 tot 18.00 uur. En dat alles naast alle andere activiteiten van de firma Kelder. Want die zijn er ook! En de producten ervan vindt men ook in de boerderijwinkel terug. Samen met man Henk hebben ze ook een akkerbouwtak waar de zoons Sander en Marcel in meedraaien. Ze telen bijvoorbeeld bieten, aardappelen, lelies en hopen dit jaar -afhankelijk van de omstandigheden- ook cranberries te gaan oogsten. Daarnaast doet een andere zoon Richard de buffelfarm vanaf een vestiging in Steenwijksmoer. Die buffelproducten (waaronder de buffelmozarella) worden ook in de boerderijwinkel aangeboden. Van de twee dochters Nienke en Janine, kent topkok Nienke haar eigen activiteiten met Culinien in Hardenberg. Daar aan de Spinde worden uiteraard ook de asperges uit Radewijk aangeboden. Culinien biedt daarnaast en breed scala aan versproducten zoals vers bereidde afhaalmaaltijden, belegde broodjes, soep, salades, taarten, desserts en hapjes. Alle maaltijden worden bereid met verse producten zoveel mogelijk uit de streek- en seizoensgebonden, en dat zonder extra toegevoegde kleur-, geur en smaakstoffen.

En intussen is Annie, samen met andere ondernemers in Radewijk, ook al weer bezig met de voorbereidingen voor het inmiddels bekende, jaarlijkse, bekende Rondje Radewijk op Tweede Pinksterdag. Op diezelfde dag houdt de familie Kelder ook open huis. En op die dag hebben ze, midden in het seizoen, ook hun jaarlijkse asperge manifestatie.  Waarvan akte!