De asperges zijn er weer: seizoen begint in Diffelen!

19 april 2016 Evenementen

De asperges zijn er weer: seizoen begint! Zaterdag 23 juni a.s. Aspergedag in Diffelen met rondleidingen, demonstratie, proeverijen!

In 1986 zijn ze begonnen met de teelt van asperges op aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen. Deze bijzondere teelt vergt erg veel voorbereiding en inzet. Al het werk is voornamelijk handwerk. Het oogsten d.w.z. het steken van de asperges begint in de maand april en eindigt op 24 juni (St. Jan). In deze periode kan men  volop genieten van deze heerlijke groente. Over hoe u asperges kunt bereiden, traditioneel of zeer verrassend, kunt u daar, in de boerderijwinkel ruimschoots over geïnformeerd worden. Ondertussen zijn de eerste asperges al weer geoogst, en de winkel is weer geopend van maandag t/m zaterdag. De asperges zijn in allerlei maten en prijsklassen te koop. Daarnaast zijn er ook allerlei aanverwante en streekeigen producten zoals eieren, ham, wijn etc. uit het Vechtdal verkrijgbaar. Men kan er ook culinair genieten in de eigen kookstudio waar men zelf met de asperges gerechten kan maken.

Vandaag werden daar in Diffelen officieel de eerste asperges gestoken. Burgemeester en wethouders van Hardenberg waren uitgenodigd om daar getuige van te zijn. Het was tevens het begin van diverse aspergeactiviteiten die onder de vlag van Salland Aspergeland zullen gaan plaats vinden.  De samenwerking omvat een zestal aspergeboerderijen in de regio. Daarnaast vierde Het Nijenhuis haar dertig jarig jubileum, een reden voor Jan Nijhuis om daar bij stil te staan. “Zonder de hulp van mijn familie was ons bedrijf nooit zo  ver gekomen als het nu geworden is. Ik wil met name mijn moeder in deze hulde betrekken.” Na een ontvangst liep het gezelschap naar een dichtbij gelegen aspergeveld alwaar burgemeester Peter Snijders onder toeziend van de familie Nijhuis, vertegenwoordigers van Salland Aspergeland, horecaondernemers, koks, buren, agrariërs en RTV Oost de eerste asperge in de diepte van de aarde vrij maakte om hem met het lange aspergemes te steken.

aspergeseizoen 3

aspergeseizoen 4

aspergeseizoen 5

aspergeseizoen (6

aspergeseizoen (7

aspergeseizoen 8

aspergeseizoen 9

aspergeseizoen 10

aspergeseizoen 2

aspergeseizoen 1