9e Lokale Veteranendag: 7 draaginsignes uitgereikt

Concert

Zaterdag vond de 9e lokale Veteranendag in en bij het gemeentehuis plaats, georganiseerd door de Stichting Veteranen gemeente Hardenberg. Naast de vlaggenceremonie en een receptie voor de veteranen en hun partners, gaf de Fanfare van het Korps Nationale Reserve onder leiding van chef-dirigent kapitein Harrie Wijenberg een concert met vooral lichte muziek en enkele (militaire) marsen. De Fanfare is één van de vier orkesten van de Koninklijke Landmacht en bestaat geheel uit reservisten en heeft haar uitvalsbasis de Bernardkazerne in Amersfoort. Het was in het gemeentehuis een zeer geslaagd concert, te meer daar bleek dat de raadzaal ook akoestisch gezien meer dan geschikt bleek als een uitstekende muziekzaal.

Uitreiking draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

Tijdens het concert kregen 7 Libanonveteranen uit de gemeente Hardenberg het draaginsigne van de Nobelprijs VN-militairen uitgereikt door burgemeester Peter Snijders. Op 10 december 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. Nederland heeft deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies, waaronder de missies van 1979 tot 1985 in Libanon. De Nobelprijs is toegekend aan de VN en niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die als ‘blauwhelmen’ hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies, heeft de minister van Defensie in 2015 besloten een draaginsigne Nobelprijs VN militairen in te stellen.

De 7 Libanonveteranen die de erkenning van deelname van vredesmissies kregen waren: R.A. Arends, J. Odding, J. Saadhoff en P.E. Vieth, allen uit Hardenberg. Voorts P.J. Borgman uit Dedemsvaart, G. Bos uit Gramsbergen en R.G. Geesink uit Heemserveen.

veteranendaghzelf 12

veteranendaghzelf 11

veteranendaghzelf 10

veteranendagzelf13

veteranendaghzelf 9

veteranendaghzelf 8

veteranendaghzelf 7

veteranendaghzelf 6

veteranendaghzelf 5

veteranendaghzelf 4

veteranendaghzelf 3

veteranendaghzelf 2

veteranendaghzelf 1